pisao i mostu i sdp-u

Salpietro: “Želim objašnjenje od premijera! Što rade političari i tko štiti Horvatinčića?”

Arhiva AZD/Ilustracija

Ne mogu shvatiti kako netko može otvoreno štititi Tomislava Horvatinčića, kaže nam Federico Salpietro, sin bračnog para Francesca i Marinele Salpietro koji su poginuli u naletu Horvatinčićeva glisera na njihovu jedrilicu 16. kolovoza 2011. kod Primoštena. Jer, nastavlja Federico Salpietro, kako bi inače mogla biti izmijenjena prvostupanjska presuda bez nečije potpore. Sutkinja u Šibeniku Maja Šupe jednostavno je prihvatila novu verziju o nesreći koju je izrekao Horvatinčić, a nije prihvatila njegovu potpisanu izjavu koju je poslije nesreće u policiji dao Borisu Sejanoviću, piše večernji.hr.

Najljepši trenuci na jedrilici

Salpietro pita i hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i ministra Dražena Bošnjakovića kako to da nisu pokrenuti procesi protiv osoba koje su iznosile laži pred sudom. Pita se i kako je sutkinja Šupe mogla prihvatiti njihove laži, odnosno Horvatinčićeve i Anice Đerđa. Njih dvoje su potpisali izjavu, a onda su pred sudom lagali, što je teško kazneno djelo, a nitko nije ništa poduzeo. U izjavi su potpisali kako nije funkcioniralo upravljanje gliserom, a onda je Horvatinčić na sudu u Šibeniku izvukao priču o sinkopi.

– Volio bih dobiti službeno objašnjenje od ministra pravosuđa kako je moguće iznositi laži na sudu i kako sutkinja Šupe može prihvatiti tu verziju i izmijeniti presudu – kaže nam Federico Salpietro i naglašava kako ipak ima povjerenje u hrvatsko pravosuđe, odnosno da će na koncu pobijediti pravda jer, dodaje: “Želim da Hrvatska bude sigurna za njezine građane. Jer samo o vladi i sucima ovisi hoće li Hrvatsku učiniti sigurnim mjestom. Kada je imao manje od godinu dana, roditelji su ga odveli u Hrvatsku na ljetovanje. Otad su redovito išli na ljetovanje u Hrvatski. Išli su jedrilicom iz Italije (iz Monfalconea ili Lignana Sabbiadora) do Novigrada, Vrsara, Lošinja, Božave, Zadra, Kornata, Hvara, a jednom i do Dubrovnika. Sjeća se noći pod zvijezdama.

– Bili su to najljepši trenuci između oca i sina – kaže sjetno Federico Salpietro. Na tim krstarenjima obitelj Salpietro sprijateljila se s hrvatskim ribarima.

Nije mi nudio novac

– Nakon oslobađajuće presude Horvatinčiću, koju je izrekla sutkinja Šupe, bojim se vratiti u Hrvatsku… Zbog toga sam tužan. Čekam novu odluku suda kako bih sve shvatio – kaže Salpietro i dodaje kako bi htio doznati što se dogodilo između 2015. i 2017., odnosno zašto je Šupe uzela u obzir Horvatinčićeve laži.

– Horvatinčić je 2015. bio kriv, a 2017. je oslobođen. Lagala je i Anica Đerđa, koja je s Horvatinčićem bila na gliseru u trenutku nesreće, pa se pitam kako može mirno spavati – kaže Salpietro i dodaje kako je “Horvatinčić od njega tražio više od 214.000 eura za štetu na njegovu brodu, a onda na ponovnom suđenju rekao kako to nije istina. Time je drugi put lagao sudu, a treći kada je izjavio kako je sa mnom htio kontaktirati i “ponuditi nešto novaca”.

– Želim i objašnjenje od premijera Andreja Plenkovića. Što rade političari? Štiti li tko Horvatinčića? A ako je tako, zašto? – pita Salpietro. Pisao je i Mostu i SPD-u jer ne želi da se stvori nevjerojatan pravni presedan. Bude li i nova presuda skandalozna, zatražit će pravdu na Europskom sudu za ljudska prava.

 

Ostavi komentar koristeći Facebook