Slavica pojasnio zašto on nije kriv što se na gašenje požara poslalo maloljetnike

Dražen Slavica, bivši šibensko-kninski vatrogasni zapovjednik u četvrtak je više od sat vremena iznosio svoju obranu.

Budući da mu se na teret stavlja da je na gašenje požara poslao maloljetnike i ročnike, Slavica je istaknuo kako je angažiranje sezonskih vatrogasaca u nadležnosti DVD-ova, odnosno svake postrojbe ponaosob.

Posebno detaljno Slavica je pojasnio svoja postupanja nakon prvih dojava da su vatrogasci na Kornatu u okruženju, odnosno da ima mrtvih i ranjenih.

– U optužnici stoji da nisam izvijestio Centar 112. Postoji sedam standardnih operativnih postupaka, među ostalim i kako treba postupati županijski vatrogasni zapovjednik i vatrogasni operativni centar. Kod izvanrednih događaja treba obaviti i izvanredno izvješćivanje, a mi smo postupili upravo tako. Kontaktirali smo VOS u Divuljama i ja sam bio u stalnoj komunikaciji s pomoćnikom Glavnog vatrogasnog zapovjednika, Tomislavom Vukom – rekao je Slavica.

Dodao je kako je na prvu dojavu u 15.24 tražio da se na Kornat pošalje helikopter te pošalju dodatne vatrogasne snage. Sat vremena kasnije u VOC Šibenik se radio-vezom preko prvog kanala javio Joško Klarić koji je rekao kako treba Hitna pomoć jer ima mrtvih i ranjenih vatrogasaca.

– To je radni kanal vatrogasaca i tu poruku mogli su svi čuti na priobalju Šibensko-kninske županije. Bio je to javni poziv u pomoć, tako da ja nisam mogao ništa zatajiti – rekao je Slavica. Dodao je kako je dežurni u VOC-u odmah o svemu obavijestio Divulje, a on Tomislava Vuku. Opovrgnuo je navode iz optužnice da je zabranio podređenima da vijest o stradalima šire dalje.

Na pitanje suca Borisa Radmana je li ikada tijekom njegove obuke ili obuke drugih vatrogasaca čuo da se ne smije gasiti u klancu, Slavica je odgovorio kako nije te kako prema njegovu saznanju takve preporuke nema u hrvatskoj vatrogasnoj literaturi, prenosi 24 sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...