Sokač: “Kroz sport želimo pomoći djeci u ozdravljenju”

Ma koliko teško vrijeme danas bilo, kada su djeca  u pitanju, zajedništvo i sloga nadilaze sve nesuglasice i netrpeljivosti među ljudima.

Zamislite samo koliko su “jaka” srca nekoliko stotina djece iz djece iz vrtića, osnovnih i srednjih škola otoka Paga, koji će 27. travnja trčati humanitarnu utrku s ciljem skupljanja novčanih sredstva za liječenje teško bolesnih djevojčica – Ene Škoda (9) i Martine Sabolić (12).

“Run Croatia Kids Run 2018” utrka je koja će se održati u Pagu u mjestu Kolanu a sve sklopu projekta “Travanj na otoku!”, u organizaciji Run Croatie i Udruge Kissa.

Upravo tim povodom razgovarali smo s organizatorom ovog velikog humanitarnog događa, Berislavom Sokačem koji je odlučio pokrenuti Hrvatsku i svojim projektom Run Hrvatska oduševio mnoge ljude koji ga vjerno slijede u jedinstvenom projektu.

– Na ideju o utrci došli smo prošle godine. Ena boluje od rijetke bolesti kostiju, te smo mislili ako da možemo napraviti nešto kako bi joj pomogli skupiti novac za liječenje. S druge strane  željeli smo djeci s otoka približiti sport i trčanje, odnosno spoznaju zajedništva kroz sport. Tako je bilo prošle godine, A rezultati i broj djece koja su trčala pokazali su i dokazali kako uz dobru organizaciju i usmjeravanje djece možemo postići oživljavanje sportskog duha, zajedništva djece, i ono najvažnije možemo kroz sport pomoći našoj Eni, rekao nam je za početak Berislav Sokač.

Ove godine na humanitarnom trčanju djeca Paga trče za dvije djevojčice, Enu i Martinu.

– Ideja je da pomognemo svoj djeci ako to možemo. Ove godine tako uz Enu pomažemo i Martini (teško pokretnoj curici koja je već nekoliko puta operirala kuk). Stoga smo zamislili da djeca od 1.do 4. razreda trče s jedne strane Kolna, a od djeca od 5.do 8. razreda da trče s druge strane Kolana, odnosno da trče jedni prema drugima dok ne dođu do cilja (spajanja) do zajedništva. Utrka ‘’Run Croatia Kids Run 2018’’ svjedoči o zajedništvu, stoga smo se tako i postavili.Ovogodišnja prikupljena donacija s utrka podijelit će se između Ene i Martine, pola-pola, nastavio je Sokač.

Mjesec  travanj, mjesec je sporta, te je Berislav. Sokač sa svojim suradnicima cijeli mjesec posvetio edukacijama, radionicama, vježbanju, zdravoj prehrani.

– Briga o zdravlju počinje od malih nogu. Danas je vrlo bitno poticati djecu da se bave fizičkim aktivnostima. Moto je vježbanjem do ozdravljenja. Na nama je da educiramo, potičemo djecu da žive sportskim duhom, da sve prepreke na koje naiđu mogu riješiti, jer ih je sport već naučio kako nema odustajanja ma koliko teško bilo, poručuje Berislav.

Ena boluje od rijetke bolesti kostiju od rođenja, zbog koje je posljednjih godina morala ići u Beč na skupe operacije. Mi smo uz Enu i njezinu obitelj prošli odlaske u Beč i operacije i van ove utrke, te smo tu za njih koliko je god to i našoj moći. Ena se od rođenja se liječila u vodećoj ortopedskoj bolnici na Šalati gdje su joj izvršili sedam operacija, ali sve su bile bez rezultata. Doktori u Hrvatskoj su preporučili amputaciju s čime se roditelji nisu složili te su daljnje liječenje odradili u vodećoj austrijskoj ortopedskoj bolnici ‘Orthopadisches Spital Speising’. Tamo su Eni izvršene još tri operacije.

Sada je tu i naša Martina koja isto treba našu pomoć, koja je teško pokretna, A nekoliko operacija kuka iza nje govore kroz koliko težak period ta djeca prolaze, jer ne zaboravimo ove curice su naša djeca, djeca kojima život nije lak. Stoga je na nama da napravimo sve kako bi im barem malo olakšali, zaključio je Berislav Sokač.

Donacije za humanitarnu akciju prikupljat će se na dan utrke, 27. travnja u kasice Crvenog križa, a svi koji žele pomoći djevojčicama mogu uplatiti donaciju na sljedeći račun: IBAN: HR3024020061500039886.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...