Spašavatelji Stanice Zadar potvrdili svoje znanje i pripremu za nadolazeću ljetnu sezonu

Druga redovna stijenska vježba Stanice Zadar održala se proteklog vikenda, 14. i15. travnja, u kanjonu rijeke Bijele iznad Karina Gornjeg.

Prvi dan se u donjem sektoru radilo ponavljanje sistema za spuštanje i podizanje, izrada gelendera i sidrišta. Drugi dan je simulirana akcija spašavanja “unesrećenog“ penjača iz stijene gornjeg sektora Big. “Unesrećeni“ je po scenariju, usljed pada, zadobio otvoreni prijelom desne potkoljenice te posjekotinu na čelu.

Nakon imobilizacije i saniranja ozljeda, penjač je spušten horizontalnim transportom u mariner nosiljci, sa dva sto metara duga statična užeta. Spuštanjem u podnožje stijene, nosila su osigurana i zbog konfiguracije terena navezana za vertikalni način stransporta.

Transport se nastavio po principu putujućih užeta pa bi u situacijama kada bi užeta došla pred kraj, nosila preuzelo drugo sidrište  skupa sa užetima  sa prvog sidrišta. Sa  drugog sidrišta nastavljen je kosi transport do sljedeće dionice.  Nosila su navezana na tirolsku prečnicu (žičaru za nosila), prebačena preko rijeke i dovedena do puta, gdje su sistemom popuštanja tirolske prečnice spuštena.

Ovom drugom redovnom vježbom spašavatelji Stanice Zadar potvrdili su svoje znanje i pripremili se za nadolazeću ljetnu sezonu, kada se očekuje povećan broj posjetitelja, a samim time i nesreća u Nacionalnom parku Paklenica. Uz kolege iz ostalih Stanice HGSS-a spašavatelji iz Zadra, kroz cijelo ljeto, dežuraju u NP Paklenica kako bi preventivno djelovali na posjetitelje i što prije pružili pomoć onima kojima je potrebna u slučaju da do nesreće dođe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...