Spriječite tragediju; Nova vrsta zlostavljanja među školarcima

Sve više tinejdžera pada pod utjecaj novog opasnog trenda samozlostavljanja. Da, klinci zlostavljaju sami sebe na internetu. Jedan od najstrašnijih slučajeva bio je kad je 14-godišnjakinja  počinila samoubojstvo nakon što je samoj sebi pisala poruke mržnje na društvenim medijima. Praksa poznata kao digitalno samoozljeđivanje daleko je češća među mladima nego što se mislilo i mogla bi predstavljati vapaj za pomoć da bi se privukla pažnja na slučajeve maltretiranja koji prolaze neopaženo.

Znakovi za uzbunu
U čemu je stvar? Tinejdžeri otvaraju lažne profile na društvenim mrežama, s kojih objavljuju gnjusne komentari o sebi samima, pokazalo je istraživanje na više od 5500 srednjoškolaca. Ključna je opasnost ovoga bolesnog trenda u tome što ga je jako teško prepoznati, a događa se na teritoriju na kojem roditelji imaju znatno manje iskustva od djece. Ipak, postoje neke stvari na koje valja obratiti pažnju kako bi se zaštitilo mlade u osjetljivim godinama i pomoglo im se na vrijeme.

Obratite pažnju na to jede li dijete normalno ili ima smanjen apetit. Ostali znakovi za uzbunu uključuju: nesanicu i probleme sa spavanjem, povlačenje u sebe, sve rjeđe druženje s prijateljima i obitelji te naglo pogoršanje ocjena u školi.

“Ovo je posve neočekivano, čak i meni koji proučavam nasilje na internetu gotovo 15 godina. Sad kad znamo da se to događa, moramo toj djeci pomoći. Ovo je šokantno”.  S njime se složila i savjetnica za roditelje. “Privlačenje pažnje nije ništa novo za taj uzrast, ali digitalno samoozljeđivanje sasvim je nov način za ispoljavanje hormonskih frustracija”, rekla je.

Uzroci takvog ponašanja
Većina se društvenih interakcija među tinejdžerima danas odvija preko interneta, pokazale su ranije studije.

Jedni su od glavnih razloga za takvu vrstu samoozljeđivanja manjak samopouzdanja te žudnja za pažnjom svojih kolega i prijatelja. Međutim, treba biti oprezan jer to može biti pokazatelj daleko dubljih psihičkih problema, uključujući depresiju i suicidalne misli, piše net.hr.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...