Stanovnici Bilog Briga pozvani izjasniti se o javnim sadržajima i životu u kvartu

Udruga „Eko-Zadar“ objavila je anketu pod nazivom „Bolji brig – Projektiraj svoj kvart“.

U anketi koja je dostupna na poveznici https://goo.gl/forms/DRyCbOOhdy4lgvHN2 stanovnici Bilog Briga mogu se izjasniti o zadovoljstvu javnim sadržajima i općenito kvaliteti života u ovom naselju.

Anketa će „online“ biti postavljena do 11. svibnja 2018., a zaprimljeni odgovori bit će analizirani i predstavljeni javnosti, te će biti podloga za razgovor na javnoj tribini sredinom svibnja koju će udruga „Eko-Zadar“ organizirati u suradnji s Mjesnim odborom Bili Brig i Društvom arhitekata Zadra.

Anketa i tribina dio su projekta „Zelena transformacija – građanska participacija“ vrijednog 10.000 kuna, a koji je financiran temeljem Javnog poziva za prijavu programa i projekata udruga za dodjelu financijske potpore u okviru raspoloživih sredstava Proračuna Zadarske županije za 2018. godinu na poziciji Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade.

Suradnja s Društvom arhitekata Zadra

Tijekom pripreme projektnih aktivnosti uspostavili smo suradnju s MO Bili Brig i Društvom arhitekata Zadra koje će početkom lipnja organizirati „Gradionicu“ – multidisciplinarnu radionicu kroz koju će mladi arhitekti u suradnji s pripadnicima drugih struka promišljati upravo naselje Bili brig. Utoliko smo željeli ponuditi ove dvije prethodne aktivnosti ocjenjujući da će odgovori koje će građani i građanke dati u anketi i iznijeti na tribini biti vrijedna informacija i za arhitekte koji će sudjelovati na „Gradionici“. Bili Brig je najmnogoljudnije zadarsko naselje koje je 80-tih godina prošlog stoljeća osmišljeno kao suvremeno stambeno naselje koje je trebalo osigurati visoku kvalitetu života, no ono nije dovršeno. S obzirom da će se timovi predvođeni arhitektima baviti upravo njime, željeli smo doprinijeti da se kod promišljanja o ovom naselju i potrebama njegovih stanovnika čuje glas upravo građanki i građana koji tamo žive što ne bi bilo moguće bez potpore Mjesnog odbora Bili Brig. Zajedno s članovima Mjesnog odbora s anketom ćemo izići i na ulicu na Bilom Brigu kako bismo i onima koji se ne služe internetom dali mogućnost da se izjasne, rekla je voditeljica projekta Nives Rogoznica napominjući kako ovo nije prvi projekt kojeg je udruga provela na Bilom brigu, pa je tako 2016. godine u Vukovarskoj 1 B provedena radionica izrade rotirajućih kompostera koji su i danas u uporabi.

Sadnja vrta

Udruga „Eko-Zadar“ uz potporu Zadarske županije već više godine provodi projekt „Zelena transformacija“ pri čemu se područje provedbe mijenja, ali opći cilj je isti, a to je staviti građanima i građankama na raspolaganje znanje i alate za realizaciju prava na zdrav život u javnom i privatnom prostoru. Specifični ciljevi koje smo postavili za ovu godinu su poticanje inicijativa građana u osmišljavanju životnog prostora i omogućivanje njihove participacije u odlučivanju o budućnosti prostora zadarskog naselja Bili brig, što nastojimo učiniti kroz anketu i javnu tribinu. Nadalje, cilj je djelovati na unaprjeđenje svijesti građana i građanki o uzročno-posljedičnoj vezi nepravilno odbačenog otpada i ljudskog zdravlja i potaknuti kreativne načine njegova ponovnog korištenja, te zagovarati čuvanje i sadnju novog zelenila na području Bilog Briga. U skladu s time početkom jeseni pozvat ćemo stanovnike Bilog Briga da se kroz radionicu sadnje malog mediteranskog vrta u dvorištu zgrade u Vukovarskoj ulici 1 izravno aktiviraju na ozelenjavanju naselja i susjedskim akcijama učine svoj životni prostor ugodnijim i zdravijim, najavila je Rogoznica.

Projekt će se provoditi do konca listopada, a u jesen će biti održano i javno predavanje na temu urbane permakulture o čemu će govoriti Cvijeta Biščević, permakulturna dizajnerica iz udruge ZMAG.

Također će se, u suradnji sa Sveučilišnom knjižicom Sveučilišta u Zadru i Hrvatskim knjižničarskim društvom, te udrugom Zelena akcija održati i aktivnost „Zelena knjižnica: Ekoaktivizam globalno i osobno“ u sklopu koje će biti prikazan izbor kratkih aktivističkih dokumentarnih filmova, prethodno prikazanih na „E?! – Okolišnom film festivalu“, a koji će biti kontekstualizirani u cilju poticanja ekoaktivizma u svakodnevnom životu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...