Stiže li epidemija? Dr. Medić: “Jedno dijete na tisuću do dvije umire od posljedica upale mozga”

Kako se Hrvatska našla u sendviču između zemalja u kojima je zaraza ospicama uzela maha, ne čudi strah u dijelu javnosti od mogućnosti da se epidemija prenese i našu zemlju.

Najgore stanje i dalje je u Srbiji, gdje je prošli tjedan preminula 15. žrtva ove zarazne bolesti, 11-mjesečna beba.

Ospice se šire i Crnom Gorom, BiH, Slovenijom, Italijom…

S obzirom na to da se radi o vrlo zaraznoj, a lako prenosivoj bolesti dr. Alana Medića, voditelja Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar upitali smo koliko je bojazan opravdana.

Dugo mi već o tome raspravljamo. Istina je da je u zemljama u okruženju procijepljenost pala. U padu je i kod nas, osobito kod djece u prvoj godini života. Bilo bi optimalno da je cijepni status iznad 95 posto. Kod nas je još uvijek dobar, iznad 80 posto na razini zemlje i 87 posto u Zadarskoj županiji. Cijepljenje je važno jer njime ne štitimo samo našu i onu zdravu djecu, već i bolesnu, poput one na hemodijalizi koja cjepivo ne smiju primiti. Osim čestih komplikacija kod zaraze morbilima kao što je upala pluća, treba znati da na 1000 do 2000 djece jedno umire od posljedica upale mozga.

Bolest se, kaže Medić, širi jako brzo.

Dobra je vijest da je procijepljenost u prvom razredu osnovne, kada ponavljamo isto cjepivo, veća. Oko 90, 93 posto. Hoće li se zaraza proširiti Hrvatskom stvarno ne možemo znati. Ali, apeliram na roditelje da cijepe djecu. U Hrvatskoj se cjepivo protiv morbila koristi od davne 1968. godine. Ono je potpuno sigurno i što je još važnije naglasiti – jedini je lijek protiv ospica. Prije njegova uvođenja godišnje se razbolijevalo između 15 i 20 tisuća djece. Nestanku ospica nisu pridonijeli niti bolji uvjeti života, niti podizanje higijene, već samo i isključivo – cjepivo!, zaključuje Medić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...