Što ste palili, palili ste; Od 1. svibnja odluka o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru

S prvim danom svibnja na snagu stupa odluka o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru. Zabrana traje sve do 30. rujna 2018. godine.
Za sve one koji nisu upoznati s ovom odredbom, a spremaju se ovih dana spaljivati korov, smeće  ili što slično, bolje im je da to ne rade, jer bi ih moglo- opaliti po džepu. Kazne za kršenje ove odredbe nisu tako male, pa je sve manje onih koji se na takvo što odlučuju. Ipak, uvijek ima onih koji misle da će lako s vatrom… Kasnije, kad se rasplamsa, već bude prekasno!

– Sutra na snagu stupa zabrana bilo kakvog spaljivanja trave, granja i sličnoga na otvorenim prostorima. Kazna za to je od dvije do 15 tisuća kuna. Isto tako, svaki čovjek dužan je temeljem Zakona o zaštiti od požara, dojaviti požar ili, ukoliko to nije opasno za njega, pristupiti gašenju. Ukoliko to ne učini, ili ne da informacije o požaru, kazna iznosi također od dvije do 15 tisuća kuna. Kazna za namjerno izazivanje požara može iznositi do 150 tisuća kuna ili čak do 60 dana zatvora. – pojasnio nam je zapovjednik JVP-a SplitIvan Kovačević.

Osim novčanih kazni, moguće su i prekršajne sankcije, baš kao i kaznene prijave zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Također, osobe koje izazovu požar snose troškove vatrogasne intervencije temeljem pravomoćne sudske presude. Da, zaista se ne valja igrati s vatrom, javlja dalmacijanews. 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...