Studenti pomažu oboljelima od raka

Studenti Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i ove su se godine po deveti put udružili u humanitarnom projektu Ritam kulturizma kako bi svojim sugrađanima predstavili nove ideje iz polja kulture i turizma te stvorili atraktivan program u predsezoni.

Ove godine Ritam kulturizma održava se od 25. do 27. travnja na različitim lokacijama u Zadru – Novi kampus Sveučilišta u Zadru, HNK Zadar, ŠRC Franka Lisice i dr. Svečano otvorenje projekta održat će se kroz humanitarni koncert u srijedu, 25. travnja s početkom u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru. S obzirom na to da je Europska komisija 2018. godinu proglasila godinom kulturne baštine, tema ovogodišnjeg Ritma kulturizma je „Doživi kulturnu baštinu“. U skladu s tim glavni dio programa otvorenja svojim će nastupima uveličati klape Intrade, Idro i Kandelora, kulturno umjetnička društva Donat, Kveštura i Vrana, Zadarski plesni ansambl te studenti Sveučilišta u Zadru koji će kroz pripovijedanje i recitacije prezentirati kulturnu baštinu zadarske regije.

Nakon završetka koncerta u predvorju HNK Zadar bit će postavljena izložba starih i novih fotografija Zadra te
prigodni domjenak.  Kako Ritam kulturizma i ove godine 'Zrači dobrotu' sav prihod od prodaje ulaznica i promotivnih materijala projekta bit će doniran Onkološkom odjelu Opće bolnice Zadar za potrebe kupnje linearnog akceleratora, aparata za zračenje onkoloških bolesnika. Ulaznice za
humanitarni koncert, u suorganizaciji HDS ZAMP-a, možete pronaći na prodajnim štandovima te na blagajni HNK uoči početka koncerta. Drugi dan Ritma kulturizma, četvrtak 26. travnja, započinje edukativnim dijelom u 9 sati u Multimedijalnoj dvorani (117) na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru. Na temu kulturne baštine govorit će: Gorana Barišić-Bačelić (Tvrđava sv. Mihovil) te Boris Filipović Grčić (Muzej Sinj) te putem videozapisa Jasminko Halilović (Muzej ratnog djetinjstva Sarajevo).

U sklopu edukativnog dijela programa svoje radove na ovu temu prezentirat će i studenti

Sveučilišta u Zadru, a najbolji od njih bit će nagrađen. Nakon predavanja slijedi uživanje u kavi. Jedinstveni prostor atrija Novog kampusa za ovu će
priliku postati kafić u sklopu kojeg će gosti moći okusiti kulturnu baštinu uz Latte art radionicu i profesionalnog baristu.
Isti dan od 16 sati do 20 sati na ŠRC Franka Lisice održat će se sportski dio projekta „Čovječe, igraj se kulturnom baštinom!“. Naglasak će biti na tradicionalnim sportskim aktivnostima koje podsjećaju na djetinjstvo (graničar, preskakanje laštika, kartanje, boćanje i potezanje konopa), ali i košarci kao sportskom simbolu grada Zadra. Posjetitelje očekuje bogata tombola, kao i uvijek atraktivan dvoboj pod obručem profesora i studenata.

U petak, 27. travnja, od 9 sati nastavlja se edukativni dio programa u multimedijalnoj dvorani na Novom kampusu. Kroz virtualne turističke ture provest će vas Mateo Brajek (Krug Travel) te Kata Barišić (Zagreb Time Travel), nakon čega je na rasporedu panel rasprava s predstavnicima kulturnih i drugih institucija na temu „Pritisak turizma na kulturnu baštinu, komodifikacija, vulgarizacija i obezvrjeđivanje kulturne baštine te gubitak kulturnog
identiteta urbanih područja s osvrtom na Grad Zadar“.

Sudjeluju: izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić – Sveučilište u Zadru (moderator), doc. dr. sc. Igor Kulenović – Sveučilište u Zadru, prof. dr. sc. u miru Pavao Pavuša Vežić, dr. sc. Vinko Bakija – predsjednik udruge turističkih vodiča grada Zadra Donat, gosp. Mladen Masar – Gradska knjižnica Zadar, gosp. Vanja Čvrljak – TZ Benkovac i gosp. Lovro Jurišić – Zadarska županija.

Od 12:30 do 14 sati na rasporedu je kviz „Volim kulturnu baštinu“ na kojem će svi posjetitelji odmjeriti znanje iz navedenog područja. U 19:30 sati započinje završni dio ovogodišnjeg Ritma kulturizma. Tada se parkiralište Novog kampusa pretvara se u „Kino pod zvijezdama" u sklopu kojeg će gledatelji moći
besplatno pogledati hvaljeni film Armanda Iannuccija – „Smrt Staljina“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...