The Terror sniman na Pagu skriva jednu jezivu, istinitu priču – evo je u 5 točaka

Serija Teror (The Terror), koja je prikazana na ovogodišnjem izdanju Berlinalea gdje je izazvala brojne pohvale publike i kritike, u svojoj pozadini skriva jednu fascinantnu i jezivu, istinitu priču.

Prve dvije epizode, kako kažu kritičari i novinari koji su ih pogledali u Berlinu, nagovjestile su da je Teror jedna od onih serija čiji naslov treba zabilježiti, koju itekako vrijedi pogledati i koja će zasigurno dobiti istaknuto mjesto u serijskoj 2018. godini. No, za potpuni doživljaj nadolazećeg serijskog spektakla, čiji je izvršni producent veliki Ridley Scott, potrebno je pretresti priču na koju se serija oslanja.

Serija se, ukratko, bazira na istoimenoj knjizi koju je 2007. objavio Dan Simmons. Pisac je ispričao fikcionaliziranu priču stvarnog tajanstvenog nestanka kraljevske pomorske ekspedicije sredinom 19. stoljeća, koja je poslana da istraži sjevernozapadni prolaz preko Arktika. Pitanje nestanka ni dan danas nije razrješeno: nesretnu avanturu brodova Teror i Erebus prekrio je oblak misterija, jezivih pretpostavki i nesigurnih teorija.

Prije nego što Teror uplovi na kanal AMC Hrvatska 29. ožujka, Tportal izdvaja 5 točaka iz ove jezive istinite priče kako bi dodatno začinili gledanje nadolazećeg serijskog hita.

1. Inuitska priča o nasmijanom mrtvacu i potpoljenom brodu

Između mnogih teorija i pretpostavki, ističe se jedna koja je s jedne strane fascinantna, a koja s druge strane izaziva škakljivu nelagodu. Naime, određeni dijelovi usmene povijesti Inuita, Eskimskoga naroda s krajnjeg sjevera Sjeverne Amerike, spominju i priču o drvenom brodu koji se potapa. Stvar ne bi bila toliko zanimljiva, da lokacija potapanja broda o kojoj pričaju Inuiti nije upravo ona lokacija na kojoj je pronađen – brod Sira Johna Franklina, predvodnika kraljevske ekspedicije! Također, u inuitskoj se priči spominje i nasmijani mrtvac u jednoj zamračenoj sobi istog broda…

2. Što se dogodilo s posadom?

Posadu ekspedicije činilo je 129 ljudi. U brojnim potragama i istraživanjima nije pronađeno mnogo ostataka. Ni nakon više od 150 godina, ne mogu se dokučiti odgovori na pitanje što se dogodilo s posadom. Neke teorije sugeriraju da su članovi posade poginuli tijekom brutalnog, kobnog marša kroz Arktik, da su neki članovi s posljednjim atomima snage pokušali otploviti kući. Druge teorije sugeriraju da je razlog smrti ili trovanje olovom, ili skorbut. No, malobrojni pronađeni ostaci posade negiraju ovu teoriju: nema dokaza koji bi potvrdili da je razlog smrti zdravstveni problem pomoraca. Stoga, misterij ostaje otvoren i dalje. Dapače – brojne teorije ga još više i produbljuju.

3. Je li se Teror pomaknuo?

Mnoga su pitanja zaokupila glave istraživača i znanstvenika kada je Teror pronađen sto kilometara dalje od drugog broda ekspedicije, Erebusa. Dotadašnja kretanja i rute dvaju brodova sugeriraju da je poprilično čudno što su pronađeni na toj udaljenosti, te što je upravo Teror pronađen na lokaciji gdje, navodno, nije trebao biti pronađen. Vjerovalo se da se olupina Terora nalazi 96 kilometara sjevernije. Istraživači i znanstvenici već neko vrijeme mozgaju o mogućoj soluciji ovog jezivog problema. Jedan od istraživača je svojedobno bio izjavio da ćemo ili vjerovati u bajke, ili ćemo vjerovati da se netko nakon 1848. vratio i pomaknuo brod… Također, ostalo je otvoreno i pitanje – kada su brodovi stigli tamo gdje su pronađeni?

4. Jedan je lovac vidio i fotografirao brod, ali je fotka nestala

Jedan od najzaslužnijih ljudi za pronalazak Terora je Sammy Kogvik, koji se slučajno zatekao u blizini lokacije. Kogvik tvrdi da su, prilikom lova u blizini zaljeva gdje je brod pronađen, on i njegov kolega vidjeli komad drva nalik jarbolu kako strši iz zaleđene vode. Kogvik je odmah izvukao svoju kameru i fotografirao. No, kamera je nakon toga neobjašnjivo nestala i Kogvik je više nije mogao pronaći. Nakon nekog vremena upravo je njegova informacija postala ključna: prateći njegov trag, brod je na koncu pronađen i to šest godina nakon nestanka Kogvikove kamere. Naravno, jarbola na površini zaljeva nije bilo, ali je olupina pronađena u njegovim dubinama…

5. O Siru Johnu Franklinu još uvijek nema traga

Erebus je pronašen 2014., a Teror 2016. godine. No, o predvodniku ekspedicije, Siru Johnu Franklinu, još uvijek nema ni traga ni glasa. Vjerovalo se da je kontraadmiral Franklin umro na Erebusu, ali njegovi ostaci nisu pronađeni u blizini olupine. Isto vrijedi i za olupinu Terora. Neke teorije kažu da je Franklin možda i pokopan negdje na obali, druge pak da je možda negdje u moru. Treće pak kažu da je Franklin možda još uvijek negdje na brodu, ali ga se ne može pronaći. Kako god bilo, Franklina nema nigdje u blizini dvaju brodova ekspedicije koju je on vodio. Njegova osobna sudbina, kao i sudbina čitave ekspedicije, uz razloge nestanka i tragične posljedice koje su zadesile članove posade, ostaju i dalje obavijeni gustim velom misterija i jezive magle. U međuvremenu, inuitski se nasmijani mrtvac i dalje smješka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...