Travanj je već jedan od najtoplijih u povijesti, Vakula otkriva hoće li biti takvo i ljeto

Temperatura zraka je u većini Hrvatske posljednjih dana visoka kao malo kada u povijesti mjerenja u ovom dijelu travnja. Ponegdje čak ima i ljetne vrijednosti!

No, to ne znači da će i sljedeći mjeseci nastaviti u takvom ozračju, otkriva HRT-ov prognostičar Zoran Vakula. Velika odstupanja od prosječne temperature povremeno su moguća, pa i vrlo vjerojatna, ali je mala vjerojatnost da srednja temperatura zraka cijelog mjeseca – i svibnja i lipnja – jako odstupa od prosjeka, kao što će to gotovo sigurno biti u ovom mjesecu – u većini mjesta jednom od najtoplijih travanja u povijesti mjerenja.

No, već za srpanj, kolovoz i rujan za ljubitelje znatnije iznadprosječnosti stanje će se vjerojatno poboljšati. Hoće li to biti dovoljno za još jednu ljetnu “ekstremno toplo” ocjenu klimatologa DHMZ-a teško je trenutačno prognozirati.

‘Vjerojatnost postoji, ali nije odviše velika. Dapače! Najmanja je u usporedbi s prošlim godinama. No, naravno, ne smije se sasvim isključiti. To je još uvijek prognoza, i još dugoročna, u kojoj su promjene moguće.

A ako se i ne promijeni, taj vjerojatni izostanak velikog odstupanja od prosječne sezonske temperature ne znači da neće biti razdoblja, možda čak i višetjednih, s vrućim i nekima teško podnošljivim danima, pa i toplinskih valova koji mogu djelovati na zdravlje – sve je to ljeti uobičajeno za Hrvatsku i okolicu – ali kad će se na kraju sve analizirati – zbrojiti, oduzeti, podijeliti – srednja temperatura ovogodišnjega ljeta vjerojatno neće biti visoka kao u većini prošlih godina’, poručuje Vakula.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...