Treći u svijetu po broju zaštićenih pršuta, a proizvođači na koljenima: “Svatko može staviti oznaku Dalmatinskog pršuta bez posljedica”

Da se možemo dičiti vrhunskom gastronomijom, zdravom hranom i namirnicama koje nastaju na prirodan i autohton način dokazuje i podatak da je Hrvatska čak treća zemlja u svijetu po broju zaštićenih pršuta.

Oznaku izvornosti nose Istarski, Drniški i Krčki, a oznaku zemljopisnog podrijetla Dalmatinski, među kojima i oni zadarskog kraja.

No, kada država nije majka, već maćeha, malo taj podatak znači za same proizvođače ove gastro delicije.
Na pitanje je li mu proizvodnja i vrijednost samog proizvoda porasla dobivanjem oznake zaštite, vlasnik pršutane Puntica iz Vinjerca Slavko Ćoza kratko i jasno odgovara “I ne baš!”.

Pa u čemu je problem? U nedostatku kontrole, kaže nam i nastavlja:

Naše je tržište preplavljeno svim i svačim. Deklaraciju dalmatinski pršut može staviti gotovo bilo tko, bez ikakvih posljedica. Tu je podbacilo resorno ministarstvo čije službe ne obilaze prodajna mjesta i ne kontroliraju da li proizvođači imaju potrebne deklaracije, registracije, certifikate…, kazuje nam Ćoza uz zaključak kako su se hrvatski proizvođači  autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ionako već naučili individualno boriti protiv nepravde i aljkavosti sistema, pa će tako i nastaviti.

Navikli smo. Jedino nam preostaje boriti se svojom kvalitetom, zaključuje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...