U Biogradu predstavljena knjiga “Šest milimetara” Josipe Pavičić-Berardini

Nije ovo knjiga o bolesti, ovo je knjiga o životu, iskustvu….Njezina temeljna poruka mogla bi biti kako svatko može, sve što želi, ali je isto tako jednako važno znati, ne samo ono što želimo i hoćemo, već i ono što NEĆEMO.
Svi mi ponekad zaboravljamo sami sebe, trčeći za nekim rezultatima koje moramo ostvariti, a kada nam se dogodi nešto što nas duboko prizemlji shvatimo ustvari da te naoko „bitne stvari“ uopće nisu bitne. Tako bi se u nekoliko rečenica mogle sažeti Josipine misli iz uvoda u prezentaciju svoje knjige “Šest milimetara” koju je autorica predstavila biogradskoj publici u prostorijama Gradske knjižnice. Iako sama tema karcinom dojke zvuči prilično zlokobno, način na koji nam je to ispričala autorica puno olakšava samo shvaćanje bolesti i njezinog tijeka, ohrabruje i savjetuje, a što je od iznimno velikog značenja u takvim prilikama. No, što to u knjizi kaže sama autorica Josipa Pavičić Bernardini, nije potrebno posebno napominjati kako joj je dijagnoza karcinoma dojke u 35. godini života donijela strah i tjeskobu, ali i odluku da bolest prihvati i kroz nju prođe svjesna izbora koji su pred njom. Josipa u svojoj ispovijesti iskreno opisuje suočavanje s najtežim odlukama u životu. Pri tom navodi sve što bi moglo zatrebati čitateljicama u sličnim životnim okolnostima-od prehrambenih režima koje je primjenjivala do mailova koje je dobivala nakon izlaska u javnost, a vodeći putem izlječenja kroz šest razina: Prvo i najvažnije voljeti sebe bez obzira na sve. Prihvatiti sebe, druge i sve događaje, odlučivanje, opraštanje, zahvalnost i konačno smisao. Svaki od dijelova ove knjige pisan je iz srca i sa srcem, a i najbolnije i najdublje osjećaje izražava dostojanstveno i bez patetike. Iščitava se to listajući svaku novu stranicu ove knjige. No, što i ne čudi jer lakoća literarnog izražavanja, nije nepoznanica za ovu autoricu. Poznato je naime da je Josipa vrsna spisateljica, televizijska novinarka koja je objavila nekoliko romana primjerice “Sara Santini” i “GLamur” te “Lopov moje mladosti”, a koji su prema nekim pokazateljima prodani u rekordnim nakladama.
Knjiga “Šest milimetara” koja je autorica predstavila biogradskoj publici, još je jedan dokaz iznimne literarne sposobnosti, ali prije svega humana gesta, poruka, nada i hrabrost da se sa svim tim iziđe u javnost i mnoge u sličnim situacijama potakne na bitku koja se ipak može dobiti.
U predgovoru ovoj knjizi Dr. Vesna Ramljak zahvaljuje Josipi što je postala ambasadorica Udruge “Europa Donna” Hrvatske, točnije Hrvatski forum protiv raka dojke. Ona između ostalog kaže: Ono što je novo i važno, način je prikaza bolesti, od početka-prenošenja spoznaje o važnosti i vrijednosti života, koliko nam je bitno ući u sebe, prigrliti i bolest, koliko nam je važna spoznaja razloga naše bolesti, kako ćemo oprostiti onima kojima trebamo oprostiti, kako oprostiti sebi? Ponajviše sebi” I dodaje “Šest milimetara lošeg će se nadam se, pretvoriti u bezbroj milimetara dobrog”.
I mi se nadamo da će tako biti, no ono što svakako valja dodati ovom događanju u Gradskoj knjižnici jeste činjenica da sav prihod od prodanih knjiga na ovoj i sličnim promocijama ide u humane namjene, točnije za kupnju aparata za intraoperativno zračenje., prenosi biogradnamoru.hr  

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...