U novom romanu Mani Gotovac piše o generalu Anti Gotovini: “Nije mi zanimljiv kao ratni junak, već…”

Nakon uspješnih romansiranih autobiografskih dijela, teatrologinja i kazališna kritičarka, književnica i prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta, piše novi roman u kojem će se među ostalim naći i general Ante Gotovina. Mani Gotovac je otkrila kako i zašto se on našao u njezinom novom uratku i je li ga upoznala.

‘Nisam osobno upoznala generala i mislim da to nije važno za moj roman. Roman je uvijek fikcija, maštanje na razne teme. General meni nije zanimljiv ni kao junak, ni kao nedodirljivi spomenik Domovinskog rata, aniti kao osoba koju su opet drugi demunicirali na različite načine. Ja o tome malo znam. Malo, pa ništa. I nikad se nisam bavila epopejama, spektaklima ili, recimo, krimićima. Ali pratila sam, kao i mnogi drugi, pratila sam udes Gotovine, od ribara do generala. U kratkom zapisu o njemu, koji piše moj izmišljeni lik, novinarka Luz, ona će koristiti izokrenuti naslov prvog Marquezovoa romana. Naslov njezina teksta glasit će: ‘Generalu ima tko da piše”, ispričala je Mani Gotovac za Studio Jutarnjeg lista, prenosi Tportal.

Prije godinu i pol dana je operirala kralježnicu pa je, kaže, trenutno na postoperativnoj terapiji u Opatiji. Iako je u osmom desetljeću života, nezaustavljiva je. ‘Danas, u ovoj našoj nesreći, nema mjesta za stace. Starci su svima suvišni, tjeraju ih, gone, misle da su zaboravili svoja znanja. To je sada naše opće mjesto. Ono se istina ponavljalo u povijesti u brojnim primitivnim szstavima. Kao da smo u jednom od takvih. Kao da će djeca bolje odrasti bez djeda i bake. Ma dajte! Koliko besmislica. Eto, ja se tome inatim’ I radim prekovremeno, svakodnevno’, poručila je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...