U Privlaci održana 7. po redu tradicionalna Šparogijada

Unatoč najavljenoj lošoj vremenskoj prognozi za nedjelju popodne tradicionalna šparogijada održana je u nedjelju u 15. 4. 2018.poslijepodnevnim satima. Šparogijadu već sedmu godinu za redom organizira Udruga za promicanje privlačkih tradicijskih običaja ”Šijavoga”. Ove godine manifestaciju su novčano pomogli  Općina Privlaka i Turistička zajednica Općine Privlaka te sponzori konoba Planura, beach bar Batela, caffe bar Tonći i Mladen Kosanović.

Kao i proteklih godina okupljanje ekipa započelo je u 15.00 sati na Loznici. Ove godine ukupno se prijavilo 13 ekipa pod nazivima: Alan Ford, Loznica, Pešigato, Četvrtaši, Papaline, Svinje, Tamba Lamba, Mafija, Bruno, Sabunić, Zorići, Spidermani i Petra. Najbrojnija ekipa s ukupno 23 sudionika bila je iz Dječjeg vrtića Sabunić zajedno s tetama, pedagoginjom, roditeljima i djecom.

Znajući stroge zakone o zaštiti divljih vrsta organizatori su berače prije pohoda u lov na šparoge informirali o vrsti koje se može brati. Svima su podijeljene fotografije s vrstom zvanom oštrolisna šparoga (Asparagus acutifolius L.) koja se u Privlaci već generacijama bere pa je poznaju i najmlađi berači. Naime, ova šparoga naraste i do 1,5 m u visinu, a duga, tanka i dvenasta stabljika zimi postane bodljikav grmić ili sparožina. Pri branju zna biti i prilično bodljikava pa se najmlađe berače upozoravalo.

Nakon što su sutkinje od sparoga Anka Begonja, Ana Grbić i Jasna Fazinić pribilježile sve tragače s  nazivima krenulo se u potragu za šparogama. Berači su se naoružali uputama sudaca gdje se može brati, sprejevima protiv uboda kukaca, strpljenjem i dobrom voljom te krenuli u branje. Lov na šparoge odvijao se po obližnjim međama, zapuštenim ledinama, starim vinogradima i ogradama koje su u vlasništvu mještana Privlake.

Oko 18.00 kad su se vratili prvi natjecatelji započelo je vaganje pod budnim okom sutkinja od šparoga koje su dobro pazile da svaki gram bude zabilježen.

Ekipa pod imenom Svinje u sastavu Neno, Mira i Ivan Đurić i Šime Begonja osvojila je prvo mjesto s ukupno ubranih  4.810 kg šparoga.

Nakon vaganja ekipe su se podijelile na čišćenje šparoga i jaja. Čišćenju šparoga spremno su prionule Branka Šango, Verica Škibola, Sarafina Mustać, Ana Begonja, Matilda Grbić i još nekoliko malih dječjih ruku dok je vrijedna trojka s Ankom Begonja, Danijelom Kurta i Mladenkom Mustać očistila preko 300 jaja.

Ni oblačno vrijeme praćeno kapima kiše nije omelo šparogijaše u naumu da dođu do kraja misije zvana ”Degustiranje ubranih šparoga”. Za oko 100 porcija kuhanih šparoga s jajima i fritaje pobrinuli su se Anka i Šime Begonja i Ana Grbić.

Iako je u samoj berbi sudjelovalo 13 ekipa s većim brojem berača, fešti je zbog loših vremenskih uvjeta nazočilo oko 80 ak mještana uz glazbu i ugodno druženje koje je potrajalo do kasnih večernjih sati.

REZULTATI

Drugo mjesto u sastavu Davor, Lucijana, Ivan i Doris Begonja, Ana Kolanović osvojila je ekipa Alan Ford s ubranih 3.924kg šparoga. Treće mjesto osvojila je ekipa Sabunić s 1.982  kg šparoga. Četvrto mjesto osvojili su Zorići i to redom: Luka, Romina i Natalia s nevjerojatnih 1.272 kg ubranih šparoga.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...