U Zadarskoj županiji nedostaje 59 trgovaca

Najtraženije zanimanje prema statistici portala Moj posao jest zanimanje konobara. U 2018. tražilo ih se 1586. Ovo je ujedno i najtraženije zanimanje na stranicama HZZ-a. Kako nam je pojasnio ravnatelj HZZ-a Ante Lončar u ožujku se tražilo 1528 konobara, a istovremeno je na burzi bilo prijavljeno 2960 konobara koji traže posao.

Kako je to moguće i zbog čega se ti ljudi ne zapošljavaju kaže neodređeno: “Tržište rada je kompleksno…”. Drugo najtraženije zanimanje prema stranici Moj posao su administratori s otvorenim 1161 radnim mjestom. Za HZZ na drugom su mjestu trgovci. Oni pak kao treći na listi Moj posao mogu pronaći 1149 oglasa. Na ovoj listi slijede IT i telekomunikacije, prometnici, kuhari, skladištari, poslovi u strojarstvu i brodogradnji, vozači i PR-ovci.

Na HZZ-u je lista drugačije jer ondje nakon konobara i trgovaca, najpoželjnije su čistačice, kuhari, pomoćni kuhari, kuhinjski radnici, vozači, medicinske sestre, zidari i sobarice.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić početkom godine predstavio je Smjernice za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja za razdoblje 2018.-2020.gdje je rekao da će se anketirati nezaposleni da se, između ostalog, utvrdi tko uistinu traži posao.

Neke od mjera su i preškolovanje nezaposlenih kao i najava da bi odvojili registar dugotrajno i kratkotrajno nezaposlenih. No Hrvatska očito treba registar‘radnici na putu u inozemstvo’ jer samo u Njemačku je u dvije godine preselilo gotovo 100.000 Hrvata, prenosi 24sata.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...