Uz pjesmu i ples u HNK Zadar sinoć svečano otvoreno još jedno izdanje Ritma kulturizma

Uz pjesmu i ples u HNK Zadar sinoć je svečano otvoreno još jedno izdanje Ritma kulturizma. Po deveti put studenti diplomskih studija Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru udružili su se u projektu „Ritam kulturizma” kako bi svojim kolegama i sugrađanima predstavili nove ideje iz polja kulture i turizma.

Nastupi poznatih izvođača, izložba starih i novih fotografija Zadra i prigodni domjenak, bili su samo dio bogatog programa otvorenja koji su studenti vođeni motom „Doživi kulturnu baštinu“ pripremili. Na samom početku prisutne je pozdravila rektorica zadarskog Sveučilišta Dijana Vican, koja je u svojem govoru pohvalila studente.

S klicama Sveučilišta u Zadru pojavila se i grupa studenata koja je pokrenula Ritam kulturizma. Ta klica raste već devet godina i svake godine me iznenađuje razina profesionalnosti kojom organiziraju ovu manifestaciju. Moram istaknuti i profesore i nastavnike koji imaju bogat udio u stvaranju programa i mogu biti ponosni. Nadam se će projekt Odjela za turizam i komunikacijske znanosti uskoro nadići granice grada Zadra i Zadarske županije i samim time Sveučilišta u Zadru te da će im se ubrzo priključiti studenti drugih sveučilišta. Ovakve studente trebamo posuđivati vani i vraćati nazad jer oni su vrh vrhova svih sveučilišta.

Kao i svake godine i ovogodišnji „Ritam” ima svoju humanitarnu notu naziva ”Zrači dobrotu”. Sav prihod koji se prikupi tijekom projekta donirat će se Općoj bolnici Zadar za kupnju linearnog akceleratora – uređaja koji služi za liječenje onkoloških bolesnika.  Donacije koje će se prikupiti ovim projektom mala su kap u velikom slapu sredstava koja su potrebna da bi se kupio ovaj aparat.

Studenti su uvijek bili prisutni u našem radu, možemo ih vidjeti kako volontiraju na Odjelu pedijatrije kao tete pričalice, pomogli su pri pokretanju i opremanju posudionice medicinskih pomagala i danas su ponovno pokazali svoje veliko srce. Već drugu godinu zaredom pomažu nam pri prikupljanju novčanih sredstava za onkološke pacijente Opće bolnice Zadar. Zahvaljujući ovakvim akcijama, sve smo bliže našem cilju – nabavi linearnog akceleratora i nadamo se da će to biti vrlo brzo, zahvalio se studentima tajnik Lige protiv raka Zadar Vladislav Tomčuk.

Nakon uvodnih govora na red je došao bogat program. Prva ja na kazališne daske stupila jedna od najpopularnijih hrvatskih klapa, klapa Intrade.

Biti u klapi znači da se automatski baviš kulturom i ritmom, tako da se Ritam kulturizma i klapa Intrade savršeno nadopunjuju. Uvijek nam je drago odazvati se ovakvim humanitarnim događajima. Moramo svi skupa pomagati onima kojima je pomoć potrebna. Dobro je činiti dobro, poručio je prvi tenor klape Tomislav Bralić.

Uz nastupe klapa i KUD-ova posjetitelji su se mogli vratiti u neka prošla vremena i prisjetiti se starih običaja i kako se živjelo nekad. Svečanost otvorenja osim klape Intrade uveličali su i KUD Kveštura, klapa Kandelora, klapa Idro, KUD Vrana, KUD SV. Donat, Zadarski plesni ansambl, te recitacije i pripovjetke u izvedbi zadarskih studentica Dore Kolege i Marite Perić.

Večer se nastavila u predvorju HNK uz izložbu fotografija u suradnji s Arheološkim muzejom Zadar i Znanstvenom knjižnicom Zadar. Doživljaj su upotpunili i okusi tradicionalnih slastica te „Crocktail“ i „Djevojka sa sela“, kokteli bazirani na proizvodima zadarske Maraske, tvrtke sa dugogodišnjom tradicijom.

Ritam kulturizma nastavlja se danas i sutra. Drugi dan započinje edukativnim dijelom u 9 sati u Multimedijalnoj dvorani (117) na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru. Na temu kulturne baštine govorit će: Gorana Barišić-Bačelić (Tvrđava sv. Mihovil) te Boris Filipović Grčić (Muzej Sinj), Boško Ramljak (Sinjska Alka) te putem videozapisa Jasminko Halilović (Muzej ratnog djetinjstva Sarajevo). U sklopu edukativnog dijela programa svoje radove na ovu temu prezentirat će i studenti Sveučilišta u Zadru, a najbolji od njih bit će nagrađen.

Nakon predavanja slijedi uživanje u kavi. Jedinstveni prostor atrija Novog kampusa za ovu će priliku postati kafić u sklopu kojeg će gosti moći okusiti kulturnu baštinu uz Latte art radionicu i profesionalnog baristu. Isti dan od 16 sati do 20 sati na ŠRC Franka Lisice održat će se sportski dio projekta „Čovječe, igraj se kulturnom baštinom!“.

Pridružite nam se, čekamo vas!

Sve informacije vezane za projekt Ritam kulturizma 2018. možete pronaći na web ( https://ritamkulturizma.com/) i Facebook stranici (https://www.facebook.com/ritamkulturizma/).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...