Za 10 dag francuske treba hodati 5 sati!; Samo za uskrsni doručak unijeli smo 1400 kalorija

Sto grama francuske salate ima oko tisuću kalorija, što je gotovo polovica kalorijskih vrijednosti potrebnih odrasloj osobi za cijeli dan. A upravo francuska salata neizostavni je prilog u uskrsnom meniju koji, u kombinaciji s neradnim danima, često rezultira brzo nakupljenim viškom kilograma.

– Naš želudac ima svoje dimenzije i volumen, u prosjeku to je jedan standardni tanjur hrane. Ali u čemu je zamka? Na jedan tanjur može stati i jelo koje ima 400 kalorija, ali i pola torte, stoga je važan sadržaj tanjura – objašnjava dr. Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistica.

Za uskrsne blagdane, uz spomenutu francusku salatu, uobičajen sadržaj tanjura je kuhana šunka, jaja, mladi luk te mesni obrok poput svinjetine ili janjetine. Nezaobilazni su i kolači. Stoga, kada za blagdanski doručak pojedete jedno kuhano jaje, deset dekagrama kuhane šunke uz isto toliko francuske salate, već ste ujutro unijeli 1400 kalorija. Kruh nismo ni uračunali, a ručak i desert tek slijede…

– Sve su to namirnice s bogatim skrivenim količinama soli, što znači da poslije puno popijemo, a najveći problem upravo su kalorijske vrijednosti u slatkim, negaziranim pićima. Tu je više kalorija nego u hrani – upozorava dr. Martinić dodajući kako jedan dan takvog odstupanja ne može dramatično promijeniti našu tjelesnu težinu, no ne smije se pretjerivati. Možda je dovoljna motivacija za odluku o razumnom unosu hrane za blagdane napomena: da bi se potrošilo samo deset dekagrama francuske salate, treba trčati gotovo sat i pol ili hodati – pet sati, piše Večernji.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...