Zadar oborio temperaturni rekord iz 1962., Knin s 29,6 °C najtopliji u povijesti mjerenja

Gotovo cijelog travnja temperature su bile iznadprosječne, što se posebno moglo primijetiti od sredine mjeseca.

Uslijed iznadprosječnih temperatura, neke lokacije zabilježile su i apsolutne rekorde za travanj, javlja RIMETEO i dodaje kako će ovo biti najtopliji travanj u povijesti mjerenja.

Javljaju kako su Zadar i Šibenik rekorde oborili još 21. travnja kada je u Šibeniku zabilježeno 29.5 °C, što je novi apsolutni maksimum za travanj. Time je srušen rekord od 28.8 °C izmjeren prije točno 18 godina. Istog dana u Zadru je postignut novi temperaturni rekord za travanj, kada je izmjereno 26.5 °C, a stari rekord iz 1962. godine bio je 25.8 °C.

Neki rekordi oboreni su i ovog tjedna. Tako je tijekom ponedjeljka najtoplije u Hrvatskoj bilo u Goricama kraj Nove Gradiške gdje je izmjeren novi rekord za travanj od 30.2 °C. U Ogulinu je, također u ponedjeljak, srušen apsolutni maksimum za travanj. Izmjereno je 28.9 °C, čime je za 0.8°C premašen rekord iz 2013. godine.

Jučer je pak rekord oboren u Kninu gdje je izmjereno 29.6 °C čime je srušen rekord iz 1952. godine, koji je iznosio 29.2 °C.

Slične podatke zabilježio je i DHMZ, koji javlja o padanju temperaturnih rekorda. Iako te podatke klimatolozi tek trebaju provjeriti, prema njima su jučer izmjereni temperaturni rekordi u Komiži 27,7 °C,  Makarskoj 29,4 °C, Kninu 29,6 °C i Goricama pokraj Nove Gradiške 30,3 °C.

Ipak, RIMETEO javlja i kako sve te temperature nisu usporedive s najtoplijim mjestom u Europi, a to je jučer bila Tirana u Albaniji. Tamo je zabilježeno 35 °C, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...