60-godišnjak osumnjičen za raketiranje zadarskog zaleđa; U napadima poginulo sedam civila i dvoje djece

Policijski službenici Odjela ratnih zločina Policijske uprave zadarske, u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjim hrvatskim državljaninom s prebivalištem u Srbiji, kojeg se sumnjiči za ratni zločin počinjen tijekom Domovinskog rata.

60-godišnjaka se sumnjiči da je kao pripadnik paravojnih postrojbi vojske tzv. RSK, u svojstvu zapovjednika voda samohodnog višecijevnog bacača raketa M-87-Orkan, a protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i protivno protokolu o zabrani i ograničavanju uporabe mina, mina iznenađenja, ili drugih sredstava, u razdoblju od siječnja do kolovoza 1993., po zapovijedi svojih nadređenih, tim oružjem napadao civilne ciljeve na širem zadarskom području.

Tako ga se sumnjiči da je, u ukupno 12 navrata, s položaja na okupiranom području, nasumice i bez izbora ciljeva po naseljenih područjima i civilnom stanovništvu zadarske županije ispalio veći broj raketa s kazetnim bojevim glavama koje su sadržavale svaka po 288 bombi tzv. zvončića punjenih čeličnim kuglicama, čiji je radijus djelovanja 10 metara i to raketirajući područja Ražanca, Petrčana, Poličnika, Zatona, Murvice, Debeljaka, Maslenice, Biograda i Zadra.

U ovim napadima od eksplozija smrtno je stradalo 9 osoba, među kojima dvoje djece, teško je ozlijeđeno 12, među njima jedno dijete, a lakše 15 osoba, od kojih šestero djece. U napadima je oštećen veliki broj stambenih i gospodarskih objekata, automobili i druga imovina velike vrijednosti. Opisana djelovanja po civilnim ciljevima nisu bila opravdana vojnim potrebama, a pri tom su uporabljena  borbena sredstva zabranjena pravilima međunarodnog prava.

Nakon dovršenog istraživanja protiv 60-godišnjaka, trenutno nedostupnog hrvatskim vlastima i za kojim je raspisana međunarodna potraga, nadležnom državnom odvjetništvu podnosi se kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...