Biskupi na čelu s Puljićem: Referendum u crkvi – ne, prikupljanje potpisa ispred crkava – da!

Hrvatski biskupi koje predvodi zadarski nadbiskup Puljić odbili su udrugu Željke Markić, tako neće izravno ući u referendumski boj protiv vlasti, ali će dati svoju posrednu podršku.

Stalno vijeće HBK objavilo je da „takve aktivnosti nisu primjerene sakralnom prostoru te da se o njima u crkvi ne daju obavijesti kako se ne bi opterećivalo nedjeljno bogoslužje“.

Ipak, biskupi dopuštaju da se potpisi prikupljaju ispred crkava.

Važno je da Stalno vijeće podržava referendumskom izjašnjavanje, osobito ono za promjenu izbornog sustava, piše Večernji.

“Crkvi je stalo da se promiče i poboljšava proces političkoga odlučivanja tako da se, s jedne strane, omogućuje sloboda izjašnjavanja, i to što neposrednija, pravednija i odgovorna zastupljenost svih hrvatskih državljana u političkome životu te da se, s druge strane, onemogući izigravanje i odstupanje od stavova i vrednota za koje su zastupnici dobili povjerenje svojih birača. U tom vidu očekuje se da Kristovi vjernici laici zastupaju i promiču kršćanske vrednote u pluralističkom društvu, kao i sve ono što služi većem razvoju demokracije i općem dobru društva. Ističemo da je svaki vjernik slobodan poduprijeti nastojanje da se izravnim sudjelovanjem građana unapređuju vrijednosti koje u sebi sadrži demokratski sustav”, poručuje Stalno vijeće.

Sjetimo, počinje prikupljanje potpisa za referendum o izmjeni izbornih pravila u orgnizaciji inicijative “Narod odlučuje” koji prijeti svojevrsnom razvlašćivanju predsjednika stranaka, ali donosi veći utjecaj birača u izboru saborskih zastupnika.

Jedan od glavnih ciljeva građanske inicijative Narod odlučuje za promjenu izbornoga sustava je omogućivanje dopisnog i elektroničkog glasovanja svim hrvatskim državljanima, biračima u Hrvatskoj i izvan Hrvatske. Time se omogućuje da svi državljani Republike Hrvatske koji imaju pravo glasa mogu, bez prepreka sudjelovati u glasovanju – odlučivanju o svojoj zemlji.

I dok su dvije velike stranke, HDZ i SDP, protiv referenduma, počelo se nazirati da bi referendum mogla podržati Crkva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...