Prognoza Dunje Mazzocco Drvar

Čeka li nas najtoplije ljeto u povijesti? RTL-ova meteorologinja predviđa koliko će biti teških dana i nepodnošljivih noći

Screenshot

Iako je još uvijek službeno proljeće, sparinu već dugo osjećamo.

Pred nama je vruće i suho ljeto! U cijeloj Europi bit će toplije od prosjeka, s tim da je vjerojatnost za iznadprosječnu toplinu najveća u središnjim i jugoistočnim dijelovima kontinenta.

Najneugodnija vrućina uz najviše toplinskih valova u Francuskoj, sjevernoj Italiji i Njemačkoj gdje je i vjerojatnost za požare ove godine znatno veća nego na malo umjerenijem Mediteranu. Na Balkanskom poluotoku i prema istoku, nakon kišnog proljeća ponovno će zavladati suša no prilično je izvjesno da će uz obale Tirenskog, južnog dijela Jadranskog i Jonskog mora sušu ipak povremeno prekidati intenzivnija kiša.

Tako će se i dijelovi Hrvatske, posebno istok i jug, naći na trasi povremenih oluja koje će prekidati dulje periode suše.

Drugim riječima, dana s kišom bit će manje od prosjeka, no količinski kiše neće baš svuda tako nasušno faliti. Ako promatramo pojedinačne mjesece, najsušniji će u cijeloj zemlji biti srpanj, a dulji toplinski valovi očekuju se u prvom dijelu kolovoza.

Razdoblja s temperaturom iznad 32 stupnja na kopnu mogu trajati i deset, pa i više dana, no očekujem ipak malo manje vrlo vrućih dana nego prošle godine.
Izrazitih ekstrema i približavanja temperature nepodnošljivoj brojci 38 bit će također manje nego što smo imali prošlih godina.

Spavat će se teško i neugodno. Toplih noći najviše će biti u kolovozu, no također malo manje nego prošle godine. Procjenjujem da će ove godine nepodnošljiva biti tek svaka treća noć ili čak rjeđe od toga. Sve u svemu, pred nama je jedno od najtoplijih ljeta u povijesti, ali mislim da neće zauzeti jedno od prva tri mjesta, pišu Vijesti.hr.

Ostavi komentar koristeći Facebook 
Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar