Čeka li nas najtoplije ljeto u povijesti? RTL-ova meteorologinja predviđa koliko će biti teških dana i nepodnošljivih noći

Iako je još uvijek službeno proljeće, sparinu već dugo osjećamo.

Pred nama je vruće i suho ljeto! U cijeloj Europi bit će toplije od prosjeka, s tim da je vjerojatnost za iznadprosječnu toplinu najveća u središnjim i jugoistočnim dijelovima kontinenta.

Najneugodnija vrućina uz najviše toplinskih valova u Francuskoj, sjevernoj Italiji i Njemačkoj gdje je i vjerojatnost za požare ove godine znatno veća nego na malo umjerenijem Mediteranu. Na Balkanskom poluotoku i prema istoku, nakon kišnog proljeća ponovno će zavladati suša no prilično je izvjesno da će uz obale Tirenskog, južnog dijela Jadranskog i Jonskog mora sušu ipak povremeno prekidati intenzivnija kiša.

Tako će se i dijelovi Hrvatske, posebno istok i jug, naći na trasi povremenih oluja koje će prekidati dulje periode suše.

Drugim riječima, dana s kišom bit će manje od prosjeka, no količinski kiše neće baš svuda tako nasušno faliti. Ako promatramo pojedinačne mjesece, najsušniji će u cijeloj zemlji biti srpanj, a dulji toplinski valovi očekuju se u prvom dijelu kolovoza.

Razdoblja s temperaturom iznad 32 stupnja na kopnu mogu trajati i deset, pa i više dana, no očekujem ipak malo manje vrlo vrućih dana nego prošle godine.
Izrazitih ekstrema i približavanja temperature nepodnošljivoj brojci 38 bit će također manje nego što smo imali prošlih godina.

Spavat će se teško i neugodno. Toplih noći najviše će biti u kolovozu, no također malo manje nego prošle godine. Procjenjujem da će ove godine nepodnošljiva biti tek svaka treća noć ili čak rjeđe od toga. Sve u svemu, pred nama je jedno od najtoplijih ljeta u povijesti, ali mislim da neće zauzeti jedno od prva tri mjesta, pišu Vijesti.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...