Danas planirate sunčanje? Spas od opeklina imate u hladnjaku, nije jogurt!

Sa suncem, nažalost, dolaze opekline (ako se ne znate čuvati), a najlakše vas prevari upravo ovo razdoblje – proljeće, prve prave zrake sunca, a koža uspavana nakon duge zime. To je poput nesreće koja samo čeka da se dogodi. Od izuzetne je važnosti na vrijeme početi nanositi kremu s visokim zaštitnim faktorom. Čak ni oni losioni poslije sunčanja nisu bez vraga u prodaji. Kako biste se potpuno osigurali protiv opeklina, naoružajte se svime.

No, što kad je šteta već učinjena? Izgorjeli ste i sad vam više naša pametovanja ne pomažu… Imamo rješenje i za to, i nalazi se upravo u vašem hladnjaku – cijelo vrijeme. Hladno mlijeko dolazi kao melem na opečenu kožu jer ublažava bol i žarenje, prema njujorškom dermatologu Joshui Zechneru, koji tvrdi kako oblozi od mlijeka pomažu rashladiti ugrijanu kožu te ubrzavaju njezino zacjeljivanje.

“Oblog od mlijeka također smanjuje upalu jer mliječni proteini stvaraju zaštitni sloj i njeguju kožu”, rekao je Zechner za Daily Mail. Mlijeko sadrži vitamine A i D, aminokiseline, mliječnu kiselinu, masti i proteine. Svi ti sastojci dobri su za kožu. Vitamini liječe, a mliječna kiselina potiče odstranjivanje mrtvih stanica iz tijela, što posebno dobro djeluje na imunosni sustav. Dematolozi savjetuju i jogurt te vrhnje.

Onda, kako napraviti savršen tretman protiv opeklina? Ulijte mlijeko u zdjelicu, ali mora biti ravno iz hladnjaka. Uronite komad tkanine ili meki ručnik, a potom ga aplicirajte na opečenu kožu. Valja imati na umu kako je ovo kućna metoda koja pomaže samo ako opekline nisu prestrašne. U ekstremnijim slučajevima svakako pođite liječniku. No, zapamtite, bolje spriječiti nego liječiti. Svaka opeklina povećava rizik od raka kože, prenosi Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...