Dolazi promjena; I dalje će biti toplo, ali uz kišu i grmljavinu

Kiše sljedećih dana neće biti posvuda, ali je, nažalost, teško tvrditi gdje će i kada izostati. I dok je s njom neizvjesno, kao i s munjama i gromovima, može se jamčiti kako će posvuda svakodnevno biti barem nekoliko sunčanih sati, a nastavit će se i iznadprosječna toplina. Svibanj nastavlja ritmom ekstremno toplog travnja, barem do sredine mjeseca, piše Zoran Vakula za HRT.

U srijedu će biti djelomice, u središnjim i istočnim predjelima i pretežno sunčano. Uz lokalno jači dnevni razvoj oblaka mjestimične kiše ili pokojeg pljuska praćenog grmljavinom bit će uglavnom na Jadranu i predjelima uz njega. Pljuskovi će biti češći i izraženiji u Dalmaciji gdje će kiše biti već od jutra. Vjetar većinom slab, na Jadranu povremeno umjeren sjeverozapadni i zapadni.

Najviša dnevna temperatura zraka od 21 do 26 stupnjeva Celzijevih, prognozira za srijedu Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Vakula pak piše kako će u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će pretežno sunčano, prijepodne i vedro, samo ponegdje uz sumaglicu. Poslijepodne će biti razvoja oblaka, ali je vjerojatnost za kišu vrlo mala. Najniža temperatura od 8 do 10 °C, najviša oko 25 °C.

U središnjoj će Hrvatskoj poslijepodne biti samo malo manje toplo nego na istoku, ali i nestabilnije pa postoji velika vjerojatnost za poslijepodnevne i večernje pljuskove i grmljavinu, osobito u Posavini i uz granicu sa Slovenijom.

I u gorju i na sjevernom Jadranu promjenjivo – prijepodne suho, pa i većinom sunčano, zatim oblačnije, ponegdje uz kišu i grmljavinu. Vjetar slab, na Jadranu ponegdje i umjeren, promjenjiva smjera, a u noći i ujutro podno Velebita je još moguća jaka bura. Najniža temperatura zraka od 6 do 10 °C, uz more oko 15 °C, a najviša od 22 do 24 °C, u gorju oko 20 °C.

Većinom malo valovito more bit će i na srednjem Jadranu, gdje će, kao i u unutrašnjosti Dalmacije, biti promjenjivo oblačno, već prijepodne uz povremenu mjestimičnu kišu, a moguća je i grmljavina. Nakon jutarnjeg burina zapuhat će ponegdje umjeren sjeverozapadni vjetar, uz obalu i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 18 °C, poslijepodnevna od 23 do 26 °C.

I na jugu Hrvatske relativno toplo, ali manje nego u utorak, uz više oblaka te vrlo vjerojatnu mjestimičnu kišu, gdjegod i grmljavinu, i uz uglavnom slab jugoistočni i južni vjetar, zbog kojeg će more biti malo valovito.

U četvrtak, prema prognozi DHMZ-a,  bit će djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. U drugom dijelu dana uz lokalno jači razvoj oblaka malo kiše ili pokoji pljusak izgledniji su u unutrašnjosti. Vjetar većinom slab, na Jadranu i umjeren sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 9 do 13, na Jadranu između 14 i 19, a najviša dnevna većinom od 22 do 27 °C.

Od četvrtka i dalje djelomice sunčano, toplo te nestabilno. Poslijepodnevni, lokalno jači razvoj oblaka praćen s kišom ili grmljavinskim pljuskovima bit će češći u unutrašnjosti. Temperatura zraka malo viša.

Što se, pak, tiče dugoročnije prognoze, prema sedmodnevnim modelima DHMZ-a, cijelu Hrvatsku očekuje iznimno nestabilnih sedam dana. Naime, iako će biti toplo, od vikenda nadalje kiša se može očekivati svaki dan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...