Euro uvodimo kroz pet do sedam godina; “Cijene bi mogle rasti”

Predsjednik vlade Andrej Plenković kazao je u četvrtak da je duboko uvjeren da je Hrvatska spremna započeti proces uvođenja eura, da će država od toga imati znatne i trajne koristi, dok će troškovi uglavnom biti niski, u najvećoj mjeri jednokratni.

”Hrvatska je, po mom dubokom uvjerenju, spremna započeti proces uvođenja eura, dosegnuli smo relativno visok stupanj realne konvergencije, već više od dva desetljeća održavamo nisku inflaciju i stabilan tečaj, imamo jako dobre rezultate glede proračunske, fiskalne konsolidacije”, kazao je premijer na početku sjednice vlade na kojoj se raspravlja o Strategiji uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Preostao je još, kako je kazao, kriterij smanjenja javnog duga. Na kraju prošle godine udjel tog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) pao je na 78 posto, a očekuje se, kaže Plenković, da će do 2021. godine pasti na 65 posto.

”To jasno govori da vlada vodi odgovornu ekonomsku politiku”, kazao je Plenković.

Istaknuo je kako strategija temeljito analizira ekonomske koristi i troškove uvođenja eura te opisuje i predstavlja brojne aktivnosti i politike koje će se poduzimati u predstojećem razdoblju.

”Važno je da javnost zna da analiza jasno utvrđuje da ćemo kao država imati znatne i trajne koristi od uvođenja eura, dok će troškovi uglavnom biti niski, u najvećoj mjeri jednokratni”, istaknuo je Plenković.

Naveo je da će se uvođenjem eura smanjiti rizici za financijsku i makroekonomsku stabilnost, kao i kamatne stope i transakcijski troškovi.

”Sve to trebalo bi pridonijeti bržem gospodarskom rastu i rastu zaposlenosti, povećanju obujma investicija i jačanju otpornosti financijskog i gospodarskog sustava na različite oblike poremećaja”, istaknuo je premijer.

Dodao je i da treba puno raditi na senzibiliziranju javnosti o ovoj temi, a za provedbu ove strategije bit će osnovano i Nacionalno vijeće za uvođenje eura.

”U strategiji se ne navodi ciljani datum uvođenja eura, ali znamo točno koji su koraci pred nama”, zaključio je premijer.

“Lex je ustavan”

Osvrnuo se i na odluku Ustavnog suda o Lex Agrokoru, ali ne i na aferu Mailovi u kojoj je glavnu ulogu imala potpredsjednica vlade Matina Dalić.

“Ne samo da su rekli da je ustavan nego i da bi bilo neustavno da vlada nije reagirala. Očekujem postizanje nagodbe do 10. srpnja i nadam se da će izvanredna uprava sa svim dionicima procesa dati sve od sebe da se taj proces realizira”, rekao je.

Euro za pet do sedam godina

Strategiju uvođenja eura iznijela je ministrica gospodarstva Martina Dalić, koja se nalazi u središtu najveće afere Plenkovićeve vlade, a koju je razotkrio Index.

“Članstvo u eurozoni je jedna od obaveza koju smo preuzeli ulaskom u EU, ali nije utvrđen datum već je to ostavljeno volji države članice i postizanju kriterija koje je potrebno ispuniti. Kriterije nominalne konvergencije smo ispunili, ali kriteriji realne konvergencije, a tu je razina dohotka, to je trajan zadatak kojim ćemo se morati baviti u nadolazećem razdoblju”, rekla je Dalić.

Kazala je da bi zbog uvođenja eura moglo doći do rasta cijena.

“Perceptivno najveći trošak je gubitak samostalnosti monetarne politike, ali je ona i danas znatno ograničena jer je cijeli sustav visoko euroiziran. Za građane je najzanimljivije pitanje za kretanje cijena vezano uz proces konverzije. Moguće je jednokratno povećanje cijena između 0,2 i 0,4 posto, no sve pripreme i djelovanje središnjih institucija i HNB-a bit će usmjerene na to da taj učinak na cijene bude minimalan”, istaknula je Dalić dodavši da bi euro u Hrvatskoj mogao biti uveden kroz pet do sedam godina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...