Europi prijeti još jedna velika financijska kriza, poput one iz 2008. godine

George Soros je, govoreći na godišnjem sastanku Europskog vijeća za vanjske poslove u Parizu u utorak, izjavio kako su najveći problemi za globalnu ekonomiju antieuropsko raspoloženje, propast Iranskog sporazuma, slabljenje dolara i povlačenje investitora s ključnih tržišta.

“Možda idemo ususret još jednoj velikoj financijskoj krizi”, rekao je Soros,koji smatra da je porast populizma u Europi značajan problem.

“Europska unija je u egzistencijalnoj krizi. Sve što je moglo poći krivo je pošlo krivo”, rekao je Soros za CNN.

Ponovio je i tvrdnje da su od 2008. godine programi štednje Europske unije pomogli da dođe do krize eura. I upravo to je, smatra, dovelo do porasta antieuropskih pokreta koji su djelomično odgovorni i za Brexit i za nedavna politička previranja u Italiji.

“Mnogi mladi ljudi danas gledaju na Europsku uniju kao neprijatelja koji ih je lišio posla i sigurne budućnosti. Političari populisti su iskoristili to ogorčenje i formirali antieuropske stranke i pokrete”, rekao je Soros.

Soros tvrdi da su izbjeglička kriza u Europi, “teritorijalne razgradnje poput Brexita” i štednja, najveći izazovi s kojima se Europa suočava. Upozorio je da će Brexit “biti dug razvodni proces”, koji će vjerojatno trajati više od 5 godina”.

No, Soros je također zabrinut i zbog činjenice da postoji rastuća jaz između Europe i Sjedinjenih Država glede Irana. Odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da se jednostrano povuče iz međunarodnog nuklearnog sporazuma nazvao je “učinkovitim uništavanjem transatlantskog saveza”.

“Cijeli svijet je šokiran Trumpovim postupcima”, rekao je Soros. “To će biti dodatan pritisak na Europu. Više to nije figurativan govor kada kažemo da je Europa u egzistencionalnoj opasnosti, to je surova stvarnost”.

Soros predviđa da bi raskid sporazuma s Iranom “mogao negativno utjecati na europsko gospodarstvo i uzrokovati ostale promjene”.

Ipak, izrazio je nadu da će se izbjeći još jedna propast globalnog tržišta i ekonomije.

Npr., pozvao je EU da posudi još novca kako bi financirala “Marshallov plan” za Afriku i tako riješi problem izbjeglica. Izvornim Marshallovim planom Sjedinjene Države su Europi pružile pomoć u obnovi nakon Drugog svjetskog rata.

Svjestan je kako neće biti lako dogovoriti takav plan u EU, no dodaje kako bi “surova stvarnost mogla prisiliti članice da zaštite svoje nacionalne interese i sačuvaju Europsku uniju”. No, dodao je, “ekonomski stimulans Marshallova plana treba započeti u pravom trenutku”, javlja Dnevnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...