Europska banka ušla u D-Marin, dodatnih 70 milijuna eura za razvoj marina

U sklopu najveće investicije u sektor turizma u svojoj povijesti, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je ugovor o kupnji približno 25 posto udjela, kojim postaje dioničar tvrtke D Marinas B.V., holding kompanije koja trenutno upravlja mrežom od 10 marina u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj, a koje posluju pod brendom D-Marin.

Investicijom EBRD-a, vrijednom 70 milijuna eura, financirat će se razvojni planovi kompanije, uključujući i razvoj upravljanja marinama, buduće akvizicije i razduživanje.

D Marinas B.V. je najveći i jedini međunarodni lanac marina u istočnom Sredozemlju, koji upravlja s više od 8000 vezova. Vlasnik kompanije je Doğuş Holding A.S., jedna od vodećih poslovnih grupacija u Turskoj i dugogodišnji partner EBRD-a.

Širenje poslovanja omogućit će razvoj turizma na lokalnoj razini, daljnji rast i otvaranje novih radnih mjesta. Projekt uključuje i korištenje tehničkih sredstava iz EBRD-ovog Posebnog fonda dioničara koja su namijenjena financiranju edukacijskih programa s ciljem otvaranja novih prilika za obrazovanje uz rad, posebno za mlade i za žene.

Investicija je realizirana u sklopu novog EBRD-ovog Programa uključivog turizma za istočno Sredozemlje čiji je cilj potpora rastu i razvoju turizma na lokalnoj razini kroz ulaganja u hotele i turističke kompanije.

‘Ovom investicijom EBRD potvrđuje svoju dugoročnu privrženost davanju potpore razvoju gospodarstva Hrvatske. Turizam je jedan od najsnažnijih generatora rasta u ovim zemljama, stoga očekujemo da će ovo ulaganje otvoriti nove mogućnosti za lokalne poduzetnike i stvoriti nova radna mjesta. Početak turističke sezone pravo je vrijeme za potpisivanje ugovora o ovako važnoj investiciji, kojom EBRD daje prijeko potreban kapital za nastavak razvoja’, izjavio je prvi potpredsjednik EBRD-a Jurgen Rigterinkprilikom potpisivanja ugovora u Zagrebu.

Ferit F. Şahenk, predsjednik Uprave Doğuş Grupe, rekao je da se ovim partnerstvom posebno potvrđuju napori i uspjesi Turske u namjeri da postane svjetski poznati brand. ‘Ponosni smo što je dugoročnu strategiju Doğuş Grupe o investiranju u turizam, posebno u marine, prepoznala i tako važna institucija kao što je EBRD. Uspjeh D-Marin, posebno u istočnom Sredozemlju, gdje je turistički potencijal u stalnom porastu, potvrđen je i ovim ugovorom i prema našoj strategiji nastavljamo s daljnjim širenjem poslovanja u ovoj regiji. Nadam se da ćemo nastaviti tražiti i nove vrijedne investicije zajedno s EBRD-om u Turskoj i na području Mediterana. Ovaj je ugovor dokaz i velikog napretka koji je turska poslovna zajednica ostvarila posljednjih godina diljem svijeta. Vjerujem da će naše partnerstvo biti pozitivan doprinos EBRD-u, Doğuş Grupi i svim zemljama u kojima smo poslovno aktivni. Želio bih zahvaliti EBRD-u na ukazanom povjerenju, a svojim kolegama u Doğuş Grupi na njihovoj velikoj potpori’, poručio jeŞahenk.

EBRD je u Hrvatskoj prvi projekt potpisao još 1994. i od tada je investirao više od 3,6 milijardi eura u 198 projekata. Aktivnosti banke pokrivaju sva područja gospodarstva, ali posebno su snažne u područjima infrastrukture, poduzetništva, financijskih institucija i energetike. EBRD je uključen i u dijalog o mjerama ekonomske politike, razvoj tržišta kapitala i regulatornu reformu.

D-Marin upravlja s 10 marina u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj, čineći jedan od najvećih međunarodnih lanaca na Istočnom Mediteranu. D-Marin zapošljava ukupno 502 djelatnika, od čega 155 u Hrvatskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...