Facebook u svakom trenu može čitati vaša privatna dopisivanja, a vi za to nikad nećete saznati

Bez obzira na to koliko kompliciranu šifru imate ili na koji ste način zaštitili svoje podatke, zaposlenici Facebooka tome imaju pristup u bilo kojem trenutku dok su sami zaštićeni od takvih upada.

Nedavno je otkriveno da su Facebookovi zaposlenici imali sigurnosnu privilegiju koja nije dostupna “običnim korisnicima”, piše Wall Street Journal.

Radi se o takozvanom “Sauron Alertu”, odnosno Sauronovu upozorenju (koje je naziv dobilo prema negativcu iz “Gospodara prstenova”). Ovo bi upozorenje stizalo zaposlenicima Facebooka u slučaju da im se neki drugi zaposlenik pokuša ulogirati u profil.

“Obični korisnici” dobiju upozorenje samo ako se netko u njihov profil pokušava ulogirati s neobičnog mjesta, ali ako u njihov profil uđe netko od zaposlenika Facebooka, oni to neće znati.

Ovu privilegiju (službeno nazvanu Security Watchdog) navodno ima samo mali broj zaposlenika, a uvedena je jer su inženjeri rutinski ulazili u profile svojih kolega kako bi testirali pojedine opcije ili otklanjali tehničke poteškoće.

Glasnogovornik Facebooka rekao je za Wall Street Journal da kompanija namjerava ovakvo upozorenje uvesti za sve korisnike Facebooka.

“Namjeravamo uvesti ovu opciju za sve korisnike, ali pri tome postoji mnogo stvari koje treba uzeti u obzir. Važno je paziti da se ne upozore oni koji zloupotrebljavaju društvene mreže ili pažljivo postupati u osjetljivim situacijama poput onih u kojima se radi o zlostavljanju”, rekao je.

Dodali su da vrlo mali broj zaposlenika ima ovlasti za pristupanje tuđim računima i da svako pristupanje profilima korisnika moraju opravdati pod prijetnjom otkaza, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...