Glasovac o braniteljima u školi: “Nije im Vlada napravila uslugu, već produbila jaz”

Na odluku Vade o braniteljima-ravnateljima reagirala je i SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac koja je upozorila Vladu kako ovim postupkom sami sebi skače u usta.

“Zanima me kada je Vlada RH odlučila ignorirati strategiju za znanost i obrazovanje usvojenu u ovom Saboru? Zašto Vlada zanemaruje onaj dio strategije koji govori o profesionalizaciji uloge ravnatelja i postrožavanju kriterija njihovog izbora, na njihovoj boljoj edukaciji, osiguravanju kvalitete upravljanja školama i na smanjenju političkog utjecaja te da ćemo na takve funkcije zapošljavati samo najbolje od najboljih jer će jedino tako naše škole biti najbolje”, upitala je SDP-ova zastupnica.

“Kada smo mi to odustali od tog dokumenta? Tko je to odlučio i zašto je odlučio da će prednost prilikom zapošljavanja na mjesto ravnatelja imati branitelji i članovi njihovih užih i širih obitelji?”, nastavila je postavljati pitanja pomalo uzrujanim glasom.

“Mi već sad u sustavu imamo mjeru koja kaže da branitelji imaju povlašteni položaj i prednost prilikom zapošljavanja u školama. Iako mnogi smatraju da je to nepravedno, mi to primjenjujemo. I ja sam dijete hrvatskog branitelja. Moj otac u rat nije išao po privilegije nego iz ljubavi i obveze prema domovini. Iako vlada misli da je ovima napravila uslugu braniteljima, samo je produbila jaz i čini to svaki dan. Svaki dan dijeli društvo, na raznim osnovama. Sada ga je odlučila podijeliti tako da pokaže da postoje jednaki i jednakiji. To nije u redu i to će nam se obiti o glavu!”, smatra.

“Uz dužno poštovanje, moram reći da se nitko od tih ljudi nije borio za privilegije već za društvo u kojem će vladati sloboda, pravda i jednakost, u kojem se nećemo vraćati u prošlost nego omogućiti našoj djeci još bolju budućnost. A bolju budućnost mogu imati jedino uz kvalitetne škole koje vode kvalitetni ljudi”, poručila je sa saborske govornice SDP-ova zastupnica.

“Društvo koje ne cijeni kvalitetu, osuđeno je na mlade koji bježe u Irsku. Jedan prijatelj malo prije mi je poslao poruku. I on ima status branitelja, ali mi je napisao  da ako se ikada kandidira za ravnatelja, želi biti izabran zato što je najkvalitetniji, a ne zato što je branitelj”, rekla je Sabina Glasovac te vladajućima poručila:

“Prestanite dijeliti društvo i ne stvarajte od njega orwellovsku priču da su neki jednaki, a drugi jednakiji! Dajte jednaku šansu svima bez obzira jesu li hranitelji, branitelji, manjinci , roditelji, pripadnici bilo koje grupacije!”, prenosi Dnevno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...