Godišnji rast cijene od 5,3 posto; Kvadrat kuće u Zadru prodaje se za 1678 eura

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene kuća tijekom travnja zabilježile više vrijednosti nego u istom mjesecu prijašnjih godina, a pritom su na godišnjoj razini porasle za 2,7 posto, odnosno za 2,4 posto u odnosu na isti mjesec 2016. godine.

Najviše su cijene i dalje ostale u Dubrovniku u kojem se za „kvadrat“ u prosjeku tražilo 3918 eura, što je 1,3 posto manje nego u istom mjesecu lani.

Skuplje no u većini drugih gradova, izuzev Dubrovnika, bile su kuće u gradu pod Marijanom gdje je zabilježen i najveći godišnji porast od 15,3 posto, pa su se cijene splitskih kuća popele na iznos od 2294 eura po kvadratnome metru.

Godišnji porast od 7,7 posto zabilježen je u Puli gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1439 eura. Kućama u Šibeniku cijene su porasle za 7,2 posto i popele se na iznos od 1464 eura po „kvadratu“.

U Opatiji se za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 2228 eura što je 1,7 posto manje no u istom mjesecu lani.
Među gradovima na obali, najniže se cijene mogu pronaći u Senju gdje se za „kvadrat“ u prosjeku tražio 1191 euro, a navedeni je iznos, prema podacima oglasnika Crozilla.com, bio 1,2 posto niži no lani.

Nešto skuplje od senjskih, tijekom travnja su bile kuće u Rijeci čija je cijena u prosjeku iznosila 1227 eura po metru kvadratnom što predstavlja godišnje povećanje od 1,5 posto.
U visini od 4,9 posto porasle su cijene kuća u Poreču gdje su se popele na 1879 eura po kvadratnome metru.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je godišnji porast vrijednosti od 5,3 posto zabilježen u Zadru u kojem je cijena „kvadrata“ iznosila 1678 eura, te u nešto skupljem Umagu gdje se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo 1823 eura.

U jednakom je postotku zabilježen i porast cijena u Varaždinu gdje se za metar kvadratni u prosjeku tražilo tek 695 eura.
Najniže cijene, ali ujedno i njihov najveći godišnji pad tijekom travnja je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, zabilježen u Bjelovaru. Za „kvadrat“ kuće, s uključenom cijenom okućnice u tom se gradu u prosjeku tražilo 447 eura što je 8 posto manje no u istom mjesecu lani.

Najveća potražnja za kućama za prodaju tijekom travnja je na oglasniku Crozilla.com zabilježena u Osijeku, no unatoč tome tamošnje su cijene bile niže no lanjske i to za 3,8 posto, a prosječna tražena cijena „kvadrata“ iznosila je tek 590 eura. Skuplje od tamošnjih bile su kuće u Slavonskome Brodu u kojem se za kvadratni metar, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 665 eura, što je 2,8 posto više nego lani.

Najskuplje kuće u kontinentalnom području zemlje moguće je pronaći u Zagrebu u kojem je prosječna tražena cijena kvadratnog metra iznosila 1234 eura, što predstavlja godišnji porast od 1,1 posto.

Kuće preko 19 posto jeftinije od stanova

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su tijekom travnja cijene kuća bile čak preko 19 posto niže od cijena stanova.
Najveće su razlike zabilježene u gradovima u unutrašnjosti, pa su tako, prema podacima Crozilla.com, u Bjelovaru kuće bile čak 44 posto jeftinije no stanovi, u Osijeku 39 posto, a u Varaždinu 37,4 posto. Velika je razlika zabilježena i u Zagrebu gdje su stanovi u prosjeku bili 32 posto skuplji od kuća.

Najmanja razlika u tom dijelu zemlje je zabilježena u Slavonskom Brodu u kojem su kuće imale oko 26 posto nižu cijenu nego stanovi.

Kada je riječ o nekretninama na Jadranu, najveće su razlike zabilježene u Opatiji gdje su kuće bile 23,6 posto jeftinije od stanova.

Jedini gradovi u kojima su kuće bile skuplje no stanovi tijekom travnja su na oglasniku Crozilla.com bili Poreč, s razlikom u cijenama od 3,5 posto, i Dubrovnik s razlikom od 0,4 posto.

Najveća potražnja za kućama u Osijeku

Najveća potražnja za kućama koje su se tijekom travnja prodavale putem oglasnika Crozilla.com vladala je na području Osijeka, a nakon njega i za onima u Zagrebu, Zadru, Puli, Poreču i Samoboru. Kada je riječ o potencijalnim stranim kupcima kuća, oni su u najvećem broju dolazili iz Njemačke i Švicarske, a zatim i iz susjednih država poput Slovenije, BiH i Srbije, a najveći su interes pokazali za kućama na području Vodica, Crikvenice, Vira i Zadra.

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...