Građani MO Luka načelniku Općine Sali: “Smatrate Luške, Lučane i ostale građene ovog slikovitog mista malima od kužine”

Nenad Marčina, nositelj kandidacijske liste Grupe birača MO Luka u Salima poslao je otvoreno pismo Grupe načelniku Općine Sali, Zoranu Moroviću:

“Poštovani načelniče Moroviću, glasači kandidacijske liste Grupe građana, nositelja Nenada Marčine za Izbor članova vijeća Mjesnog odbora Luka su u šoku, zbunjeni, ništa im nije jasno.

U predizbornom skupu obećali ste biračima kako ćete odmah nakon završetka izbora posjetiti mjesto Luku i razgovarati sa mještanima o raznoraznim problemima kojih muče a moguće ih je riješti na zadovoljstvo sviju mještana. Već je prošlo podosta vremena a obećanom skupu ni traga ni glasa. Naša kandidacujska lista Grupe građana polučila je na izboru najbolji rezultat te kao moralni pobjednici imamo pravo na informaciju, istinu, a pogotovo ako se općinska vlast prema mještanima ponaša maćehinski. Dapače, s Vaše strane načelniče Moroviću ništa drugo ne možemo ni očekivati. Zamislite Vaše izjave. One, čak opetovane: Na broj stanovnika u Luku je Općina najviše uložila novaca. Spominjete put prema Barbenici i uloženih nekih milijun kuna. Vi sami znate kako je to laž koja vapi i vapi za istinom. Odnosno, očito smatrate Luške, Lučane i ostale građane ovog slikovitog mista „malima od kužine“, basa forca, tabule rase, osobama s kojima možete mesti. Pa samo u susjedno mjesto Savar saljska Općina uložila je pet puta više materijalnih sredstava. Ma kako nećete ulagati u Savar, kada misto vrvi od ljudi. Na putu do mora možda vam se potrefi pa sretnete neku osobu. Od nekih 150.000 noćenja bit će kako je u Savru ostvareno dvadesetak tisuća noćenja. I mnoga druga mista puno su više dobili od Luke, pa u Vaše rodno misto Žman. Ulagali ste puno više a od  boravišne pristojbe utržili ste puno, puno manje od Luke. Poslije Božave, mjesta Sali, Luka je na trećem mjestu po broju ostvarenih noćenja i to godinama, godinama. Traje i traje ali vajde nema, ako se nešto i uloži odmah se to proglasi kapitalnim ulaganjem Općine Sali.

A samo na djelu Barbenice ostvaruje se tijekom ljeta i stotinjak noćenja a cijela Luka dostiže i četiri stotine noćenja dnevno. Što znači, Općina Sali nije uložila ni kune u Luku već se radi o ostvarenim sredstvima putem uplate boravišne pristojbe. A u Luci stoluje turizam od 1958. godine. Jubilej, dijamantni – 60. Imamo najgore izgrađene poljske puteve, zrakom i morem smo zagađeni do besvjesti. Vas, načelniče Moroviću Lučani pozivaju u goste. Dovedite i svoju fameju, općinske djelatnike  glede kupanja u Zlatnoj vali. U onoj koja nosi sveto ime, od 1365 godine „VALI SANCTI STEPHANI“. U onoj u kojoj se sve  više trpaju kavezi, navodno kako o tome odlučuje samo Zadarska županija. Pa, ako  je to i istina, je li ste pokušali braniti luške interese a među žiteljima je veliki broj vaših glasača. Luka je jedino otočno misto a i šire na području Lijepe naše u kojem prema riječima dr. Dragice Bratović u ambulanti nije bilo tekuće vode godinu dana pa je medicinska ekipa donosila u kantama vodu kao i sredstva za dezifenkciju ruku. Vjerojatno, bi luška ambulanta i danas bila bez tekuće vode da nije ta sramota, elementarna životna potreba popraćena putem medija. A obrazloženje kako je negdje pukla cijev pa moraju angažirati specijaliziranu tvrtku te za pronaći kvar  potrebno je i mirno vrijeme sa što manje vjetra.  Zamislite, čak i takvu priču željeli ste prodati javnosti i Lučanima. Uistinu, u godinu dana nije bilo mirnog vremena. Ma, čim su tu sramotu objavili u medijama tekuća voda protekla je slavinom u tijeku tridesetak sati. Još jedan sramotni paradoks, tekuću vodu nije imao ni kafić ni dućan koji je u vlasništvu obitelji tadašnjeg predsjednika MO Dražena Marčine. Koje hrabrosti predsjednika iliti ulizivanja načelniku Moroviću da nije imao hrabrosti poručiti općinskim djelatnicima  kako tekuće vode nema već da su mu  gosti kafića prisiljeni  konzumirati slanu vodu.

Objasnite Lučanima kako je moguće da su kavezi smješteni na luškom morskom teritoriju a Uzgajalište se zove Žman. Vjerojatno ste lažiranom pomorskom kartom htjeli zadiviti svoje sumještane, Vaše Žmance, Vaše glasače. Još jedan dokaz Vašeg dodvaranja, Vaše subjektivnosti.

Nažalost, ili na sreću a zavisi o daljnjem slijedu događaja mjesto Luka je ostvarila novu dodanu vrijednost. Prodajom stare škole i zemljišta utrženo je 120.000 eura. A novaca nigdje, a obećali ste  mještanima kako je to isključivo naš luški novac. Napokon, odriješite kesu jer Luka bi trebala ovu godinu svečano proslaviti dijamantni jubilej, 60. obljetnicu turizma. Pa zar nije lipo viti u svečanom ruhu ispisano LUKA 1958-2018. ?. Vremena nema za gubljenje, do fešte blagdana Sv. Stipana, do 3. kolovoza još je svega malo više od dva mjeseca.

Oči mojih glasača a i mnogih drugih bit će cilo vrime fukusirane na općinu Sali. Ne smijemo dozvoliti da s nama manipulirate, pa zabunom pa ulažete u druga općinska mista, a nisu u pitanju elementarne nepogode, a zaboravite Luku. Onu novu dodanu vrijednost od 120.000 eura treba prvo uložiti onamo gdje i pripada, u slikovito misto Luku. Ma to ste i obećali, zar ne?.

Nadam se, kako ćete se udostojiti doći do Luke, kako što ste obećali. Udaljenost od vašeg rodnog mjesta Žman samo 2,5 k a od općinskog središta desetak kilometara. Upravo nama Lučanima odgovora dolazeća nedjelja, blagdan Duhova poslije svete mise s početkom u 10. sati.

I nezaboravite ponijeti sa sobom KUPOPRIDANJI govor od prodaje stare škole i Ugovore o najmu poslovnih prostorija. Jednom da za sva vremena budemo na čistu. Tko što plaća i zašto se novci troše.”

S poštovanjem

Nenad Marčina, nositelj kandidacijske liste Grupe birača MO Luka.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...