HAC će gradovima i općinama morati platiti 150 milijuna kuna zbog autoceste A1?

Ustavni sud odbio je nedavno tužbu Hrvatskih autocesta na presudu Visokog upravnog suda prema kojoj utvrđenje obveze plaćanja naplata komunalnog doprinosa ne zastarijeva.

Visoki upravni sud je takvu odluku donio 2015. u slučaju spora HAC-a i Općine Lovinac koja je ovrhama od 2009. do 2012. uspjela naplatiti ukupno 19,4 milijuna kuna komunalnih doprinosa za autocestu A1 sagrađenu na njezinu teritoriju još 2003.

Gradili spojne ceste

Upravni sud u Rijeci je u prvostupanjskoj presudi zaključio da je u tom slučaju nastupila zastara, no Visoki upravni sud odlučio je suprotno. A cijeli spor oko komunalnih doprinosa za gradnju autocesta nastao je 2006. kad je Ministarstvo graditeljstva donijelo Pavilnik o utvrđivanju načina naplate komunalnog doprinosa. Dotad Pravilnikom nije bio propisan način izračuna komunalnog doprinosa za autoceste i stoga u HAC-u smatraju da do tada i nije imao obvezu plaćanja tog doprinosa. U toj tvrtki kažu da su se s jedinicama lokalne samouprave na čijem teritoriju su gradili autoceste dogovarali kako će riješiti pitanje komunalnih doprinosa. A to bi, objašnjavaju, bilo pomoću određenih radova, pa bi HAC tako općinama i gradovima sagradio spojne ceste, vodovode ili premještao dalekovode, piše večernji.hr.

S obzirom na to da je Pravilnik stupio na snagu 2006., HAC-ovi sporovi oko plaćanja doprinosa odnose se uglavnom na Dalmatinu odnosno na njezin dio od Bosiljeva do Splita koji je sagrađen prije te godine. Tako su osim Lovinca, HAC na ime komunalnog doprinosa ovršili još i Općina Perušić za 4,3 milijuna kuna te Grad Gospić za 6,6 milijuna kuna. HAC je bio obvezan plaćati komunalne doprinose sve do 2011. kad je novim Zakonom o cestama propisano da se za građenje autoceste ne mora plaćati ta naknada. Ukupno je za svoje autoceste ta tvrtka platila 163,9 milijuna kuna na ime komunalnog doprinosa, najviše na Dalmatini – 95,1 milijun kuna. No HAC-u nakon presude Visokog upravnog suda i odbijene ustavne tužbe u slučaju Općine Lovinac sad prijete novi zahtjevi za naplatu komunalnih doprinosa, a prema nekim procjenama radi se iznosu većem od 150 milijuna kuna. Visoki upravni sud, a što je potvrdio i Ustavni sud, zaključio je da Zakon o komunalnom gospodarstvu ne propisuje rok u kojem bi se morala utvrditi obveza plaćanja komunalnog doprinosa. Pri tome nije uvažio obrazloženje iz prvostupanjske presude riječkog Upravnog suda da su komunalni doprinosi javna davanja i da se na njih odnose odredbe Općeg poreznog zakona o zastari. Visoki upravni i Ustavni sud smatraju da se te odredbe Općeg poreznog zakona ne primjenjuju u odnosu na postupak utvrđivanja obveza i da se u odnosu na zastaru izvršenja obveze komunalnog doprinosa primjenjuju odredbe Zakona o općem upravnom postupku.

Retroaktivna primjena

Pritom nisu uvažili argument HAC-a da se Općina Lovinac rektroaktivno pozvala na propise koji su bili na snazi u vrijeme donošenja rješenja, a ne na one koji su bili na snazi u vrijeme pokretanja postupka za ishođenje građevinske dozvole i da se pri tome zanemaruje važeći Zakon o cestama koji propisuje da se ne plaća komunalni doprinos u slučaju gradnje javnih cesta. HAC još bije pravnu bitku protiv Općine Lovinac na Vrhovnom sudu, na kojem je Državno odvjetništvo RH, koje zastupa HAC odnosno državu u tom slučaju, podnijelo zahtjev za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne presude u sporu HAC – Općina Lovinac. S druge strane, Grad Gospić izgubio je spor i na Visokom upravnom i na Ustavnom sudu. Naime, Ministarstvo graditeljstva poništilo je rješenje Grada Gospića o naplati 6,6 milijuna kuna za komunalni doprinos. Na to je Gospić podnio upravnu tužbu, koju je izgubio, ali zbog proceduralnih razloga, a Ustavni je sud zbog istih razloga odbacio ustavnu tužbu. HAC je podnio zahtjev za povrat ovršenih 6,6 mil. kuna od Gospića, a u toj tvrtki kažu da postupak još nije pravomoćno okončan.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...