Hrvatska i dalje ima najskuplji brzi internet u Europskoj Uniji

Hrvatska je i dalje, po jučer objavljenom Indeksu digitalnog gospodarstva i društva za 2018. godinu (DESI), pri samom dnu EU-a po raširenosti i brzini širokopojasnih mreža za pristup internetu.

Pritom je i dalje neprikosnoveno na vrhu po skupoći pristupa širokopojasnom internetu, dakle, po ovogodišnjem izvješću Europske komisije stvari se nisu mnogo promijenile u odnosu na lani.

Ali su ocjene mnogo konkretnije. Naime, EK smatra da su krivci za ovakvo zabrinjavajuće zaostajanje Hrvatske Vlada i najjači operater, HT grupa. »Hrvatsko tržište i dalje je u znaku snažne tržišne prisutnosti pozicioniranog operatora, koji kontrolira više od 71 % tržišta fiksne mreže.

Još prošlog ljeta Europska komisija je Hrvatskoj dala zeleno svjetlo za projekt vrijedan 101,4 milijuna eura za izgradnju agregacijske optičke mreže koja bi internet dovela do praga svih kućanstava. Svim operaterima bi zatim, po jednakim uvjetima, bio ponuđen zakup kapaciteta. Uz to, 86,2 milijuna eura od te svote bilo bi financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

No, Vlada je tek 19. travnja ove godine usvojila prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja – što znači da je stvarni početak radova još dosta daleko.

EK u izvješću o DESI indeksu za Hrvatsku na ovu temu kaže kako se čini da izgradnja takvih mreža »blokira na razini države te Hrvatska riskira gubitak EU-ovih sredstava«. I još: »U tom kontekstu, alternativni operatori imali bi najveće koristi od uvođenja posredničke mreže. Općenito, Hrvatska bi mogla uložiti veće napore u osiguravanje tržišnog natjecanja u tom području«.
Ukratko, EK je vrlo jasno i nimalo diplomatski za spori, nedostupni i u Uniji najskuplji internet optužila hrvatsku Vladu i njen (ne)rad od kojeg koristi ima samo – HT, piše Novi list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...