I u narednim danima bit će sparno i jako vruće, danas do kraja dana i sutra moguća tuča

Promjenjivo vrijeme obilježilo je svibanj, a građani su se susretali sa svime, od ljetnih temperatura i vrućina do olujnih nevremena praćenih tučom i obilnim pljuskovima koji su stvarali poplave i vodene bujice u mnogim krajevima.

Što možemo očekivati u idućem razdoblju i kakvo nas čeka ljeto, koje kalendarski počinje za mjesec dana.

“Promjenjivo vrijeme nije neuobičajeno za svibanj, no neuobičajene su bile vrlo visoke vrijednosti zraka. I zbog toga je bilo dosta tuče koja je karakterističnija za ljeto”, kazao je meteorolog DHMZ-a, Krunoslav Mikec, gostujući u emisiji na Večernji TV-u.

“A posljednjih dana bilo je prilično sparno, posebice u unutrašnjosti, pa vjerujem kako se mnogi nisu dobro osjećali. Nažalost to će se nastaviti i narednih dana”, dodao je Mikec i otkrio kakvo vrijeme će biti za vikend: “I dalje će biti nestabilno do nedjelje kada se očekuje normalizacija. Stoga je danas i sutra ponegdje moguća i tuča”.

“Vrlo je velika vjerojatnost ostvarenja te prognoze. Nisu isključeni toplinski valovi, a količina oborina trebala bi biti ispod uobičajene razine. Srpanj će biti pravi ljetni vrući mjesec što je za turističku sezonu iznimno dobro”, najavio je Mikec

“Slično vrijeme se očekuje i u prvoj polovini kolovoza, a nakon blagdana Velike Gospe vjerojatnost za vrućine i stabilno vrijeme se sve više smanjuje. Ne možemo točno predvidjeti hoće li se u drugoj polovini kolovoza vrijeme značajno mijenjati”, kaže Mikec.

Prošla sezona uragana je bila poprilično jaka, došli su čak i do Europe. Ova će se zona po tom pitanju, kaže Mikec, biti uobičajena, možda i malo jača: “Neće biti “forsinga” u atmosferi koji bi mogao uzrokovati neku veću dinamiku. Možemo očekivati prosječnu situaciju, a hoće li uragani doći do Europe, vidjet ćemo”.

“Vjerujem da će mnogima ljetna sezona odgovoarati. Bit će dosta sparno, ali u svakom slučaju, preživjet ćemo ljeto”, zaključio je Mikec.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...