Imate li naviku ostavljati dijete ili psa u autu? Evo za koliko minuta vrućina u autu postaje smrtonosna

Mediji i društvene mreže već su godinama prepune upozorenja i propagandi da se djecu i kućne ljubimce ne ostavlja u automobilu dok se “odrađuju obveze”.

Samo sat vremena potrebno je da dijete umre od toplinskog udara u zagrijanom automobilu, kaže novo istraživanje o kojem piše i Time. Gotovo 750 djece umrlo je u proteklom desetljeću jer su ih odgovorni ostavili u zatvorenom automobilu koji je čak u nekim slučajevima bio parkiran u hladu.

Godišnje u SAD-u umre u prosjeku tridesetak djece jer su ostavljeni sami u automobilima koji se, nakon nekog vremena, pretvaraju u kipuće pećnice.

Znanstveni magazin Temperatures objavio je rad u kojem tvrde kako je za dijete dovoljno provesti sat vremena u zatvorenom automobilu da to bude opasno po život. Djeca su, naime, osjetljivija na promjene temperature no odrasli, lakše se zagriju i mnogo se teže ohlade.

Također nisu u stanju napustiti automobil ukoliko im nije dobro. Znanstvenici su, uz savjete liječnika, računali kako je tjelesna temperatura od 40 Celzijusa dovoljna da potakne sve simptome toplinskog udara koji onda mogu rezultirati prestankom rada organa, oštećenjima mozga ili smrću.

Eksperimenti su napravljeni uz pomoć tri seta različitih automobila koji su naizmjence parkirani tijekom lipnja i srpnja 2014. godine u gradu Tempe u Arizoni. Bilježili su porast temperature te se bavili scenarijima na koji bi način ta temperatura utjecala na organizam djeteta.

Vremenski je najdulje trebalo da se zagriju kombiji, a najmanje mali automobili tamnih boja. U prosjeku je temperatura u vozilima nakon sat vremena iznosila 46 Celzijusa, dok su volan, sjedala i prednji dio bili i topliji. Nakon sat vremena u hladu temperatura je iznosila 37 Celzijusa. Nakon sat vremena na suncu, i dva sata u hladu dijete je, ako je ostavljeno u automobilu, u smrtnoj opasnosti.

“Svima nam se barem jednom dogodilo da uđemo u vrući automobil i ne možemo niti dodirnuti volan, zamislite kako je nježnom organizmu koji sjedi tamo”, kaže klimatologinja Nancy Selover sa Arizona State Universityja za Washington Post.

Ishod ovisi i o zdravlju i izdržljivosti djeteta, vrsti automobila i vanjskoj temperaturi, piše Times, no poruka je da ih nikada ne ostavljate u automobilu, piše Znanstveni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...