Infarktna završnica u Kaštel Starom; Nogometaši Zadra novi su drugoligaši

Posljednje kolo 3. HNL jug donijelo je pravu sportsku dramu, koja se odigrala na igralištu Vukovar u Kaštel Starom. Nogometašima Zadra trebala je pobjeda protiv domaćeg Vala za osiguranje pozicije vrijedne plasmana u Drugu HNL i ostvarili su je na iznimno dramatičan način.

Kaštelani su, unatoč činjenici što su kolo prije kraja ispali iz lige, odigrali vrlo čvrstu i borbenu utakmicu u kojoj su većim dijelom bili u vodstvu. Točnije od 20. minute, kada je Josip Cikojević iskoristio odlično dubinsko proigravanje suigrača, pobjegao zadarskoj obrani, izišao sam pred vratara i zabio za 1:0.

U razdoblju prije i poslije toga Zadar je pokušavao zaprijetiti, imao i niz kornera, ali se obrana Vala vrlo dobro držala. U 38. minuti Mislav Pezo je zbog udaranja Branka Čubrila zaradio crveni karton pa su domaći ostali s igračem manje, ali do poluvremena se rezultat nije mijenjao.

Kaštelani su preživjeli i prvi nalet protivnika u nastavku, a kako je vrijeme odmicalo nervoza i pritisak u zadarskim redovima postajali su sve veći. Zadar je imao posjed lopte i igra se gotovo u potpunosti odvijala na polovici domaćih, ali pravih prilika nije bilo mnogo.

Jednu takvu, udarac Antonija Repića sa 17 metara, vratar Hrvoje Slavica izvukao je gornjeg lijevog kuta. Na pogodak je trebalo čekati sve do 79. minute. Vinko Petković je primio loptu na tridesetak metara od gola, prošao između dva protivnička igrača i s 18 metara neobranjivo pogodio u desne rašlje za 1:1.

Navalili su tada Zadrani još žešće i imali su nekoliko opasnih udaraca, ali izvan okvira gola. Drugi ključan trenutak zbio se u 89. minuti. Pri pokušaju proboja s lijeve strane, u kaznenom prostoru domaćih srušen je Repić, a sudac Emil Tomašević pokazao je na bijelu točku.

Odgovornost je preuzeo Petković i kirurški precizno pogodio u donji lijevi kut za 1:2. Vratar Vala pogodio je stranu u koju će zadarski napadač pucati, ali udarac je bio neobranjiv. Svi igrači Zadra, uključujući one s klupe, pohitali su u veliki zajednički zagrljaj, ali za konačno slavlje trebalo je izdržati još preko pet minuta nadoknade.

Kada se u 19 sati i 22 minute napokon oglasio posljednji sučev zvižduk, velika fešta igrača i navijača Zadra pristiglih u Kaštela napokon je mogla početi. Momčad sa Stanova 3. HNL jug završila je na trećem mjestu prvenstvene ljestvice, iza Croatije i Primorca, koji nisu zatražili licencu za Drugu HNL. Zadar jest i to uloživši maksimalne napore da ispuni sve kriterije postavljene od strane HNS-a, koji bi konačan odgovor trebao dati u ponedjeljak.

VAL – ZADAR 1:2

KAŠTEL STARI – Igralište Vukovar. Gledatelja: 300. Sudac: Emil Tomašević (Ploče). Pomoćnici: Neven Gulin (Šibenik) i Branimir Nimac (Benkovac). Strijelci: 1:0 Cikojević (20′), 1:1 Petković (79′), 1:2 Petković (89′ – pen.) Žuti kartoni: Kustura, Barišić (Val); Čubrilo, K. Jurjević, Sarić, Grbavica, Viduka, J. Jurjević (Zadar). Crveni kartoni: Pezo i Grubić (Val); M. Jurjević (Zadar).

VAL: Slavica – Sunara (od 71′ Kuliš), Melvan, Perković (od 81′ Lukas), Kustura, Grubić, Udovičić, Cikojević, Barišić, Pezo, Dadić. Trener: Ante Terze.

ZADAR: Pinčić – Pranić, Tokić, Jerbić, J. Jurjević (od 46′ Smokrović) – Torbarina (od 72′ Rončević), Župan, Jurić – Petković (od 94′ Sarić), Čubrilo, Repić. Trener: Dragan Blatnjak.

Foto: NK Zadar

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...