Ivanov je imao preko sto žrtava i nije kažnjen; Hoće li se izvući splitski svećenik?

Odluka o kaznenom progonu u novom pedofilskom skandalu koji potresa Crkvu sada je u rukama Općinskog državnog odvjetništva. Identitet svećenika kojega se sumnjiči da je bludničio nad više dječaka još nije poznat, zna se samo da je iz crkve svetog Frane u Splitu i da ima 78 godina. Međutim, dogodila vrlo važna stvar: konzervativne dnevne novine objavile su, masnim slovima otisnutim na naslovnici, da je “splitski nadbiskup 15 godina znao što fratar radi dječacima” uz dodatak, otisnut još malo većim fontom, pritom “ništa nije poduzeo”!, piše Telegram.

U slučaju da bude osuđen, Splićanin ne bi bio prvi crkveni član u Hrvatskoj koji je zbog pedofilije stao pred sud, a ni završio u zatvoru. Recimo, u lipnju prije 11 godina uhićen je don Drago Ljubičić, koji je vodio župu u Banjolu na otoku Rabu. Teretilo ga se da je bludničio nad ukupno petero dječaka u dobi od 8 do 11 godina. Dvije godine kasnije, Ljubičić je postao prvi svećenik koji je u Hrvatskoj završio iza rešetaka zbog pedofilije. Županijski sud u Rijeci ga je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Unatoč teškom kaznenom djelu koje je počinio, Ljubičić u kaznionici u Lepoglavi nije ostao ni pune tri godine. Nakon molbe za ranijim puštanjem izašao je na slobodu već u svibnju 2012. Dakle, za bludničenje nad trojicom dječaka u zatvoru je proveo nešto manje 2 i po godine. Kao argumente za ranije puštanje sud je naveo njegovo uzorno vladanje, stariju dob, te da je odslužio dvije trećine kazne i dobrovoljno prošao program prevencije recidivizma.

Ljubičić danas ima 73 godine i danas živi u Domu za umirovljene svećenike na Krku. Tijekom cijelog mučnog postupka Ljubičić je negirao odgovornost za djela za koja ga se teretilo, a njegovo ime se našlo i na odjavnoj špici filma Spotlight, među imenima svih svećenika koji su sudski procesuirani zbog pedofilije.

Ljubičić je bio prvi svećenik u Hrvatskoj koji je završio u zatvoru zbog pedofilije, no nije prvi koji je bio osuđen. Još 2003. župnik iz zagrebačkih Šestina Ivan Čuček nepravomoćno je osuđen na godinu i devet mjeseci zbog 13 slučajeva bludničenja nad djevojčicama i zadovoljavanje pohote. Ipak, nije morao u zatvor jer je županijski sud preinačio kaznu. Svećenik je na kraju kažnjen samo uvjetno i to sa šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine.

U obrazloženju presude navedeno je kako “svećenik više nije u kontaktu s djecom”. Svećenik je, iako umirovljen, tijekom procesa koji se vodio protiv njega, pritom svejedno služio misu. Ni kazne ostalim pedofilima iz Crkve nisu bile drakonske.

Tako je, recimo, 2011. u sklopu međunarodne operacije kodnog naziva Oliver 2011. uhićen župnik župe Presvetog Srca Isusova Mladen Kožina. Policija mu je u računalu pronašla tisuće fotografija dječje pornografije, s fotografijama dojenčadi i djevojčica.

Gospodin svećenik onda se nagodio s Općinskim državnim odvjetništvom, priznao krivnju i zauzvrat dobio jednogodišnju zatvorsku kaznu. Odradio ju je u lepoglavskoj kaznionici, a odmah nakon što je afera krenula, Nadbiskupski stol svećenika Kožinu je razriješio svih svećeničkih službi.

U skandalu zbog seksa s maloljetnicama našao se prije par godina i imotski fratarAnte Madunić koji je 2012. nepravomoćno osuđen na godinu i četiri mjeseca. Svećenik je nekim djevojčicama davao i novac da budu s njim, a nakon što je afera izašla u javnost, Crkva ga je preselila u samostan u Živogošću.

Tijekom suđenja je sve negirao, a zbog povreda odredaba Kaznenog zakona bilo mu je određeno novo suđenje. No, čekajući da počne novi proces, Madunić je preminuo.

Obzirom da u slučaju novog skandala sa splitskim fratrom postoji mogućnost zastare jer su ga žrtve teretile za kaznena djela od prije dvadesetak godina, to pomalo asocira na još jedan primjer iz naše prakse s pedofilijom u Crkvi. Naime, svećenik Nedjeljko Ivanov iz Bibinja bio je okrivljen da je tijekom 20-godišnje službe seksualno zlostavljao dječake osnovnoškolske dobi.

Obzirom da je za kazneni progon nastupila zastara jer se radilo o djelima u periodu od 1976. do 1996. godine, Ivanov je izbjegao kazneni progon, no Crkveni sud u Zadarskoj biskupiji proglasio ga je krivim za pedofiliju 2014. godine. Smatra se da je Ivanov imao više od sto žrtava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...