Jagode jačaju imunitet, potiču mršavljenje, čiste krv… i još 17 korisnih namjena

Osim kao ukusno voće, jagoda je od antičkih vremena poznata kao ljekovita biljka.

U narodnoj medicini koristi se i čaj od listova jagode kao lijek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripe, prehlade i kostobolje. Za tu su svrhu najprikladnijilistovi šumskih jagoda, koji se skupljaju u vrijeme cvatnje, prije nego što se razviju mirisni plodovi. Oni pak mogu pomoći kod oporavka nakon bolesti, za jačanje imuniteta, kod bolesti žuči i jetre, kao prevencija želučanih bolesti, kod artritisa i reume. Koriste se i u liječenju anemije te kod povišenog kolesterola i krvnog tlaka.

Da biste u vrtu uvijek imali jagoda, gredice na kojima one rastu treba obnoviti svake dvije-tri godine. Nasreću, jagode je vrlo lako razmnožiti. Dovoljno je čekati da biljke u vrijeme sazrijevanja i nakon njega formiraju vriježe, koje se brzo zakorijene. Kad su sadnice voća iz vrta dovoljno jake, izvadimo ih iz zemlje i posadimo u novu gredicu.

Posao si možemo olakšati tako da nakon branja malo prorahlimo površinsko tlo između redova. Ako tad dodamo još i kompost ili glistinac, biljčice će se izvrsno zakorijeniti pa će se s jakim korijenovim balama već početkom kolovoza moći posaditi u nove gredice. Vriježe možemo posaditi i u male posude za cvijeće napunjene supstratom za sadnju.

Posudice možemo položiti u zemlju između redova jagoda. Tako ćemo dobiti mlade biljke s jakim korijenom. Sadnice uvijek uzimamo od zdravih biljaka koje su dobro rodile da ne bismo presadili loše osobine ili bolesti. Zato možemo još prije početka berbe štapićima obilježiti najbolje i najzdravije biljke pa poslije samo od njih uzimati sadnice.

Jagode mjesečarke ne stvaraju vriježe pa ih se razmnožava dijeljenjem grmova ili iz sjemena. Za ovo drugo odaberemo nekoliko potpuno zrelih plodova i ostavimo da se suše na papiru. Sjemenke same ispadnu ili ih odvojimo prstima. Možemo ih sijati odmah ili tek sljedećeg proljeća. Posijemo ih u posudu za cvijeće ili zdjelu za sijanje ispunjenu supstratom za sjetvu ili mješavinom treseta i pijeska.

Čim se na sadnicama razvije od tri do pet listova, pikiramo ih na razmake oko pet centimetara i poslije presadimo. Iako sitnije, šumske jagode imaju mnogo bogatiju aromu, a i snažnija ljekovita svojstva. Možemo ih uzgajati u vrtu na otvorenom prostoru, uz stabla ili između njih te kao pokrivač tla.

Za to je dovoljno posaditi nekoliko izdanaka, zaliti ih jedanput ili dvaput i već će se udomaćiti, a da se nismo o njima morali puno brinuti. Nježni izdanci uskoro pokriju cijelu površinu, a uspijevat će na svakom tipu tla, pišu 24 sata.

Matija Lipar

20 ljekovitih recepata

1. Jačanje imuniteta

Samo osam jagoda sadrži više C vitamina od naranče. Jedna šalica jagoda sadrži 51,2 mg vitamina C, što je pola preporučene dnevne doze.

2. Čaj od listova jagode

Prelijte 2 žlice suhih listova jagode (ili dvostruko više svježih) s 250 ml kipuće vode. Nakon 15 minuta procijedite čaj. Čaj pijte tri puta na dan po jednu šalicu poslije jela. Taj čaj možete koristiti i za grgljanje.

3. Protiv umora

Ako uvečer pojedete veću porciju jagoda (bez dodatka šećera ili šlaga), ujutro ćete se probuditi svježi, odmorni i puni energije.

4. Ispiranje usta

Za ispiranje usne šupljine kod tegoba sa zubima i zubnim mesom preporučuje se mješavina listova kupine, maline i jagode. Veliku žlicu mješavine istih omjera tih biljaka s 2 dl kipuće vode pustite da stoji 20 minuta i procijedite.

5. Pekmez od jagoda

Očistimo 1 kg jagoda, složimo u emajliranu posudu za kuhanje, i to red jagoda, red šećera, dok ne potrošimo 600 g šećera. Kad jagode puste sok, staviti kuhati na laganoj vatri oko 20 minuta. Povremeno miješati i paziti da se jagode ne zgnječe. Vrući pekmez uliti u pripremljene vruće staklenke i hermetički zatvoriti.

6. Multivitaminski smoothie

Potrebni su vam 1,5 šalica vode, 1 mrkva, 1/2 cikle, 1/4 šalice indijskih oraščića, 1 datulja (bez koštice) i 12 jagoda. Sve sastojke stavite u blender, izmiksajte i popijte.

7. Dijareja

Protiv proljeva priprema se čaj od korijena i lista jagode. U 2 dl vode zakuhati 1 žlicu usitnjena lista i isto toliko korijena. Čim zakuha maknuti s vatre, poklopiti i nakon jednog sata procijediti. Radi boljeg okusa, čaju se mogu dodati suhe jagode i med.

8. Zdravi zubi

Trljate li zube jagodama, uklonit ćete naslage i zube učiniti bjeljima. Zgnječene jagode pomiješajte s malo sode bikarbone i nanesite na četkicu. Ovaj se preparat ne smije rabiti češće od tri puta na tjedan da ne ošteti caklinu.

9. Čišćenje krvi

Pomiješajte po 30 g listova šumske jagode, listova maline, listova kupine, stolisnika, jaglaca, cvjetova crnog trna, lazarkinje i vrbove kore. Sve usitnite i 10 g mješavine ubacite u litru proključale vode. Promiješajte i pustite da poklopljeno kuha pola minute. Hladan čaj procijedite u tamnu bocu i pijte pola litre na dan. Može se zasladiti medom.

10. Za trudnice

Folna kiselina se preporučuje svim ženama koje žele zatrudnjeti, kao i onima koje već jesu trudne. Jedna porcija jagoda sadrži 21 mikrogram folne kiseline, koja je važna za razvoj djeteta i prevenciju od nastanka raznih poremećaja.

11. Mršavljenje

Za lakše mršavljenje ili uklanjanje hemoroida tijekom 5-6 tjedana svakog dana treba prije svakog obroka ili međuobroka treba pojesti po 200 grama jagoda. Ako se jagodama doda malo limunova soka, ova dijeta pomaže kod uklanjanja kamenca.

12. Protiv čira na želucu

Pomiješati 40 g listova šumske jagode, 70 g stolisnika, 60 g metvice, 50 g kičice, 10 g pelina i 10 g kadulje. Sve usitnite te 10 g mješavine ubacite u litru proključale vode. Promiješajte i pustite da poklopljeno kuha pola minute. Tijekom dana treba popiti litru čaja, može biti i zaslađen medom.

13. Mješavina za proljetni detoks

Tri žlice mješavine od 10 g listova jagode, 10 g listova kupine, 10 g listova maline, 10 g cvijeta tratinčice i 10 g listova maslačka preliti s 6 dl kipuće vode. Poklopiti i nakon jednog sata procijediti. Piti po 2 dl zaslađenog čaja tri puta dnevno prije jela. Čaj se može pripremiti od jednakih dijelova usitnjenog svježeg bilja.

14. Antidijabetički čaj

Pomiješati po 60 g listova borovnice, listova kupine, komušine od mahuna i koprive, po 40 g cvjetova kunice,  listova šumske jagode i listova duda te po 20 g konjogriza i vinove loze. Bilje usitniti i promiješati. U litru kipuće vode staviti 10 g mješavine bilja i kuhati na tihoj vatri 1 minutu. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u bocu i piti u jednakim vremenskim razmacima po 1 dl, litru na dan.

15. Protiv glavobolje

Jagode djeluju kao blagi analgetik jer sadrže prirodne salicilate. Stoga je kod glavobolje dobro posegnuti za zdjelicom jagoda. Jagode mogu pomoći i protiv bolova u mišićima.

16. Kupka protiv ekcema

Protiv ekcema narodna medicina preporučuje listove jagode. Treba skuhati jak čaj od listova jagoda i dodati vodi za kupanje.

17. Čuvanje vida

Antioksidativna svojstva jagoda smanjuju rizik od nastanka mrene. Oči trebaju vitamin C kako bi se zaštitile od UV zračenja. Stoga je tijekom sezone svakog dana dobro pojesti šalicu-dvije jagoda.

18. Jačanje srca

Jagode poboljšavaju zdravlje krvnih žila, a korisni sastojci koje one sadrže smanjuju i rizik od nastanka koronarnih srčanih bolesti. Za jačanje srca preporučuje se dijeta slična onoj za mršavljenje – svakog dana pojede se kilogram jagoda, ali uz malo vina.

19. Vitaminski voćni sok

Operite i očistite 5 kg jagoda, dodajte 750 g šećera i pustite da odstoji 2-4 sata. Pomoću sokovnika iscijedite sok i stavite ga kratko prokuhati.

Vrući bistri sok ulijte u pripremljene sterilizirane boce i hermetički zatvorite. Boce prekrijte dekom da se polako hlade. Uzimajte tri puta po 2 dl soka na dan.

20. Maska

Jagoda čisti i njeguje kožu te je, zahvaljujući vitaminu C i A, održava glatkom i napetom. Jednom do dvaput tjedno stavite na lice jagode izrezane na kolutiće ili od njih načinite kašastu masku koju treba ostaviti deset minuta pa isprati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...