Komemoracija u Bleiburgu bez incidenata, Jandroković žestoko izviždan, Puljić: “Molimo za mir i pokoj duša tisuća ubijenih”

Na Bleiburškom (Lojbaškom) polju u Austriji svetom misom i komemorativnim govorima obilježava se stradanje više desetaka tisuća hrvatskih civila i vojnika poražene pronacističke NDH koji su se u svibnju 1945. godine htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj da bi potom brojni odmah bili ubijeni, a mnogi idućih mjeseci u marševima poznatima kao križni putevi.

Ovdje se molimo za mir i pokoj duša tisuća ubijenih na stratištima i zakopanih, bez imena i groba, u masovnim grobnicama, rekao je msgr. Želimir Puljić na početku mise.

Nazočne je na početku komemoracije pozdravio ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić te rekao da je Bleiburško polje bremenito poviješću i ispunjeno spomenom na nebrojene žrtve koje su se “ovdje nadale spasu, a umjesto toga započele teški križni put koji je mnoge od njih odnio u smrt”.

Pozvao je nazočne da dostojno daju počast svim ratnim i poratnim žrtvama, “osobito onima koji su bez suda ubijeni po završetku Drugog svjetskog rata te su njihovi zemni ostaci zatrpani i skriveni po poznatim i nepoznatim grobištima i jamama”.

Pozivam vas da to učinimo dostojanstveno, katolički, sabrano moleći božje milosrđe kako za žrtve, tako i za počinitelje tih strašnih zločina, ali i za one koji i danas pronalaze izgovore za njih ili pak žele žrtve zloupotrijebiti u neke svoje sebične svrhe, ne bi li se i jedni i drugi obratili i pokajali, rekao je.

Mislimo ovdje, dodao je, misli oprosta i pomirenja, misli koje nas otvaraju budućnosti, u svjetlu istine i pravednosti.

Komemoracija protječe bez incidenata uz nikad snažnije prisustvo policije pa i holikoptera koji je do početka mise dugo nadlijetao blajburško polje.

Skup se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i supokroviteljstvo Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Prilikom pozdravnih govora drugih sudionika, a i tijekom svog obraćanja žestoko je izviždan Goran Jandroković, predsjednik Hrvatskog Sabora. Iz gomile su se čuli uzici ‘izdajico’, spominjući Istanbulsku konvenciju, javlja Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...