OBILJEŽAVANJE STRADANJA DESETAKA TISUĆA HRVATA

Komemoracija u Bleiburgu bez incidenata, Jandroković žestoko izviždan, Puljić: “Molimo za mir i pokoj duša tisuća ubijenih”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Na Bleiburškom (Lojbaškom) polju u Austriji svetom misom i komemorativnim govorima obilježava se stradanje više desetaka tisuća hrvatskih civila i vojnika poražene pronacističke NDH koji su se u svibnju 1945. godine htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj da bi potom brojni odmah bili ubijeni, a mnogi idućih mjeseci u marševima poznatima kao križni putevi.

Ovdje se molimo za mir i pokoj duša tisuća ubijenih na stratištima i zakopanih, bez imena i groba, u masovnim grobnicama, rekao je msgr. Želimir Puljić na početku mise.

Nazočne je na početku komemoracije pozdravio ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić te rekao da je Bleiburško polje bremenito poviješću i ispunjeno spomenom na nebrojene žrtve koje su se “ovdje nadale spasu, a umjesto toga započele teški križni put koji je mnoge od njih odnio u smrt”.

Pozvao je nazočne da dostojno daju počast svim ratnim i poratnim žrtvama, “osobito onima koji su bez suda ubijeni po završetku Drugog svjetskog rata te su njihovi zemni ostaci zatrpani i skriveni po poznatim i nepoznatim grobištima i jamama”.

Pozivam vas da to učinimo dostojanstveno, katolički, sabrano moleći božje milosrđe kako za žrtve, tako i za počinitelje tih strašnih zločina, ali i za one koji i danas pronalaze izgovore za njih ili pak žele žrtve zloupotrijebiti u neke svoje sebične svrhe, ne bi li se i jedni i drugi obratili i pokajali, rekao je.

Mislimo ovdje, dodao je, misli oprosta i pomirenja, misli koje nas otvaraju budućnosti, u svjetlu istine i pravednosti.

Komemoracija protječe bez incidenata uz nikad snažnije prisustvo policije pa i holikoptera koji je do početka mise dugo nadlijetao blajburško polje.

Skup se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i supokroviteljstvo Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Prilikom pozdravnih govora drugih sudionika, a i tijekom svog obraćanja žestoko je izviždan Goran Jandroković, predsjednik Hrvatskog Sabora. Iz gomile su se čuli uzici ‘izdajico’, spominjući Istanbulsku konvenciju, javlja Tportal.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

 

Možda ste propustili pročitati