Macolu će skupo koštati punjena paprika; Kuharicu otjerao jer ju je optužio da je otrovala gošću, a sada je mora vratiti na posao

Jedna punjena paprika kuharicu Jelku Kukić stajala je posla 2009. godine u poznatom restoranu Macola u Korenici, a danas će ista ta paprika koštati vlasnika Željka Oreškovića Macolu, kojemu je Općinski sud u Korenici nepravomoćnom presudom naložio da je nakon devet godina mora vratiti na posao u kuhinju svojeg restorana. Sud je utvrdio da otkaz radnici nije bio dopušten, pa joj radni odnos stoga nije ni prestao te je mora vratiti na posao i nadoknaditi joj troškove postupka, piše jutarnji.hr.

Drugi se gosti nisu žalili

Ona je kod njega bila zaposlena na neodređeno vrijeme dvije godine kada joj je ugovor naprasno raskinut, formalno “zbog osobito važne činjenice gdje uz uvažavanje svih okolnosti obiju ugovornih stranaka nastavak radnog odnosa nije moguć”, a neformalno joj je rečeno kako je jednu gošću otrovala punjenom paprikom.

Kuharica o spornoj paprici nema nikakvih saznanja, niti je hrana koju je kuhala, a radi se o punjenim paprikama, bila tako pripremljena odnosno spremljena da bi se mogla pokvariti, a i sve namirnice kojima se koristila bile su sanitarno ispravne. Osim toga, nije se na papriku požalio nijedan drugi gost, a ni osoblje koje ju je toga dana jelo za ručak.

Gazda Macole kaže kako je isključivi razlog otkaza nekvalitetno obavljen posao od strane tužiteljice, a što je ugrozilo zdravlje gošće restorana. Navodi da ga je 20. rujna 2009. “nazvala gospođa Klarić iz Zagreba i izvijestila kako se njena sestra otrovala hranom u restoranu u Korenici”.

Šef sale Stanko

Nakon toga je obavio razgovor sa svim zaposlenicima koji su 19. rujna radili u kuhinji, pa da su mu kuhari koji su radili u smjeni s tužiteljicom izjavili kako ona ne kuha temeljito, kako se njezina jela često kvare te da ne vodi računa o higijeni namirnica iz sredstava za rad itd. Hrana, kaže, jest bila higijenski i sanitarno ispravna, ali je bila nehigijenski spremljena.

Šef sale Stanko Vukobratović sjeća se da je u rujnu 2009. nazvala ženska osoba prezimena Klarić i obavijestila ga da je njezina sestra prethodnog dana ručala u restoranu, i to punjenu papriku s linije za posluživanje, te je tog dana dobila teško trovanje zbog kojeg je završila u bolnici pa se osobno nije mogla javiti. On je nakon toga kontaktirao šefa kuhinje Stevana Radeka, koji je u međuvremenu preminuo, te mu je on je rekao da je tužiteljica iznijela tu hranu na liniju.

Mesari i radnici

Tužiteljica je u svom iskazu navela da prije spornog događaja nije imala nikakvih problema vezanih za obavljanje svog posla. Smatra da razlog za izvanredni otkaz nije bio taj koji je naveden u odluci, nego da je ona bila višak. Da je doista razlog otkaza bila paprika zaražena salmonelom, smatra da bi bilo više zaraženih osoba, a ne samo jedna. Drži da je sve to izmišljeno jer povodom te prijave nije bilo nikakve inspekcije.

– Iz provedenih dokaza ne može se sa sigurnošću utvrditi činjenica je li doista i netko bio otrovan s hranom koju je pripremila tužiteljica. Tuženik tijekom postupka nije predočio ni ime i prezime osobe za koju se tvrdi da se otrovala hranom, dokaz da je ta osoba doista bila hospitalizirana zbog konzumacije hrane koju je pripremala tužiteljica. Te činjenice, uz činjenicu da nakon toga događaja nije bilo izvanrednih sanitarnih pregleda kod tuženika, da u procesu pripremanja punjene paprike sudjeluju, pored tužiteljice, i mesari i radnici koji poslužuju tu hranu na liniju ne opravdavaju zaključak tuženika iz Odluke o izvanrednom otkazu ugovora o radu – zaključio je sud.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...