Marin Rados iz Zadra, jedan od deset najzaslužnijih hrvatskih vatrogasaca u 2017.

Iz EU fondova u vatrogasni sustav će se uložiti 30 milijuna eura za nabavu 80 novih vozila i za sustave veza – telekomunikacijske i radijske, nabavu čamaca, šatora, crpki i druge opreme.

Od naknade za korištenje šuma u vatrogastvo će se usmjeriti 40 milijuna kuna, radi ujednačavanja opremljenosti dobrovoljnog vatrogastva, posebno tamo gdje nema profesionalnih postrojbi.

Prošle je godine bilo 21.000 izvanrednih događaja s 39.500 vatrogasnih intervencija, od čega je tijekom požarne sezone od 1. lipnja do 31. listopada bilo 1574 požara s 59.777 hektara opožarene površine.

U sustavu je oko 680 milijuna kuna, od čega je 320 milijuna decentraliziranih sredstava, ostalo pune jedinice regionalne i lokalne samouprave, te u sustavu nedostaje godišnje oko 145 milijuna kuna da bi sve sredine mogle razviti učinkovit sustav vatrogastva, posebno općine i gradovi s malim proračunima.

Za zasluge u vatrogastvu povelje i plakete s likom Gjure Stjepana Deželića i Mirka Kolarića dobilo je desetoro pojedinaca, a zlatnu, srebrnu i brončanu povelju za najpothvat u prošloj godini DVD Stupnik, te profesionalni vatrogasci Mario Debelić s Mljeta i Marin Rados iz Zadra.

Dodjeljene su i nagrade pobjednicima za najbolji likovni i literarni rad iz područja vatrogastva te za najbolje fotografije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...