Medić: “Dovoljno je proći kraj zaraženog i dobiti ospice. Samo cijepljenjem možemo spriječiti epidemiju”

Ospice su pokucale na naša vrata. U Opću bolnicu Dubrovnik prošlog je tjedna stigao pacijent iz Stona koji je hospitaliziran, a sumnja se na ovu zaraznu bolest. Epidemija je već neko vrijeme hara susjednom Srbijom, Italijom, bolesnih ima i u Sloveniji i BIH. Podbacili smo u procijepljenosti i sada je opasnost od širenja opasnih morbila veća no ikada.

Ono što bih prvo želio napomenuti i poručiti jest da roditelji ozbiljno shvate ovu situaciju i da se zaostaci cijepe protiv morbila. To je jedini način da spriječimo epidemiju. U Hrvatskoj je procijepljenost ispod 95 posto, naša je županija nešto bolja od susjednih, ali isto smo ispod 90 posto i samim time nedovoljno zaštićeni. Morbili su najzaraznija bolest koja postoji. Dovoljno je da u bolnici prođete kraj nekoga tko je zaražen i da se razbolite, poručuje doktor Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Ospice su visoko kontagiozna virusna infekcija koja se najčešće pojavljuje u najranijoj dobi. Osim necijepljene djece, u velikoj su opasnosti bebe ispod godine dana života, kao i teško bolesna djeca koja cjepivo nisu smjela primiti. Primjera radi, u susjednoj Srbiji bilježimo smrt bebe od 2 mjeseca, pa sve do odrasle osobe od 40 godina.

U Europi je u prva tri mjeseca 2018. zabilježeno 18.329 oboljelih, 23 umrla. U susjednoj Srbiji koja se već neko vrijeme bori s epidemijom, njih 5.318, od kojih je umrlo čak 15. Nemojmo zaboraviti da dolazi ljeto, turisti će stizati kod nas i ako se nastavimo neodgovorno ponašati, riskiramo epidemiju, zaključuje Medić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...