Na listi najpoželjnijih fakulteta u Hrvatskoj nema zadarskog Sveučilišta, evo koji se najviše upisuju

Jučer su feštali, ali najteži posao tek je pred njima. Dio maturanata koji su jučer obilježili kraj srednjoškolskog obrazovanja u procesu su prijava za željene studije. Trenutno je na rang listama 32.850 kandidata, no očekuje se da će konačno broj biti preko 40.000.

Ovo su, po podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, a prema kriteriju broja prijava i broja prvog izbora, najatraktivniji studiji u Hrvatskoj:

1. Fakultet elektrotehnike i računalstva, Zagreb
2. Ekonomski fakultet, Zagreb – poslovna ekonomija
3. Medicinski fakultet, Zagreb – medicina
4. Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb – logopedija
5. Kineziološki fakultet, Zagreb – kineziologija
6. Zdravstveneo veleučilište, Zagreb – stručni studij fizioterapije
7. Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb – farmacija
8. Filozofski fakultet, Zagreb – psihologija
9. Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb – strojarstvo
10. Filozofski fakultet, Zagreb – anglistika

Neprikosnoveni FER

Megapopularni FER ima svega 650 upisnih mjesta na 2715 prijavljenih kandidata, od čega je čak 1230 kandidata FER stavilo kao prvi izbor, javlja Jutarnji list.

Na 815 mjesta studija poslovne ekonomije javio se 2901 kandidat, od kojih je 948 izabralo ga kao prvi izbor.

Medicina ima kvotu od 300 mjesta, a čak 1448 prijava s 869 prvih izbora.

Logopedija ima iznimno nisku kvotu od 50 kandidata za koju se prihavilo 1474 maturanata, njih 600 sa željom prvog izbora.

‘Na određenim sveučilištima vide se pomaci, odnosno usmjeravanje prema STEM području, koje je u ovome trenutku i atraktivno i važno. Naravno da ne možemo biti bez humanističkih i društvenih studija, no oni će se također morati u budućnosti mijenjati ne bi li bili atraktivniji svojim programima. Situacija se evidentno mijenja, ona će ići u smjeru koje se kreće i Europa, možda ne onim tempom kojim mislimo da bi trebalo, no ide na sve bolju i bolju situaciju’, rekla je komentira ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Jasmina Havranek.

Vole fizioterapiju

Najviše kandidata na jedno upisno mjesto je ipak na izvanrednom stručnom studiju fizioterapije na Zdravstvenog veleučilištu u Zagrebu gdje se čak 57 kandidata natječe za jedno mjesto na studiju.

Vrlo popularni su i radiologija u Rijeci i Zagrebu te kriminalistika na Visokoj policijskoj školi. Na tim fakultetima čak 35 kandidata ide na jedno upisno mjesto.

Više od 30 kandidata po mjestu imamo i na studiju engleskog jezika i književnosti na Filozofskom u Osijeku, splitskoj medicinskoj laboratorijskoj dijagnostici, potom medicinskoj biokemiji na zagrebačkom Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, fizioterapiji i radiološkoj tehnologiji u Splitu.

Stanje će se ipak mijenjati zbog mogućnosti mijenjanja prioriteta na listama.

Državna matura počinje 7. lipnja, a rezultati se očekuju 16. srpnja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...