Najskuplji smo u regiji: Litra benzina u BiH jeftinija 20 posto

Litra benzina u BiH sad je više od dvije kune jeftinija nego u Hrvatskoj, a jeftinije gorivo imaju i Slovenci, Mađari te Srbi. Ministar financija RH Zdravko Marić zasad ne kani intervenirati.

Cijene goriva u Hrvatskoj od utorka su ponovno u rastu. Prema podacima Ministarstva gospodarstva, prosječna cijena benzina sad iznosi 10,63 kune, dok je prosječna cijena dizela 10,07 kuna. Rast je to za oko 60 lipa u mjesec dana za litru benzina te za oko 70 lipa za dizel.

U BiH litra benzina pak stoji od 8,14 do 8,52 kune, dok je litra dizela jeftinija 1,90 lipa. Ne čudi što se sve više stanovnika iz pograničnih područja upućuje u BiH po gorivo jer na spremniku od 50 litara mogu uštedjeti na dva tankanja i do 250 kuna.
Slovenija raj za autoprijevoznike

Nije samo BiH povoljnija od Hrvatske. Novim poskupljenjem došli smo na sam vrh po cijenama goriva u regiji. Srbija tako ima oko kunu jeftiniji benzin od Hrvatske, dok je cijena dizela oko desetak lipa jeftinija.

U Mađarskoj litra benzina stoji oko 9,14 kuna, dok im je dizel jeftiniji 70 lipa.

Slovenija također ima jeftinije gorivo od Hrvatske, a ona je raj za naše autoprijevoznike jer je dizel, koji koriste kamioni, 50 lipa jeftiniji, a pritom dobiju povrat trošarina bez obzira na to što su im kamioni iz Hrvatske. Litra benzina u BiH sad je više od dvije kune jeftinija nego u Hrvatskoj, a jeftinije gorivo imaju i Slovenci, Mađari te Srbi, pišu 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...