Nezadovoljan trenutnim stanjem Elon Musk sada želi popraviti novinarstvo

Oko Elona Muska malo tko je ravnodušan, a njegova kontroverzna pojava nam iz dana u dan potvrđuje da se postaje sve teže svrstati u klan “za” ili “protiv” njega. Muskova uspješna karijera serijskog poduzetnika, uspjesi u popularizaciji i razvoju električnih automobila i kamiona, te revolucija koju je napravio u svemirskoj i energetskoj industriji sigurno su valjani argumenti da bi ga se smatralo genijem. No, “prodaja magle” oko bušenja tunela ili mućenje vode oko financijskih rezultata Tesle sigurno mu ne idu u prilog.

Kao takav, Musk često izaziva i podijeljene reakcije u medijima, a budući da nitko ne voli o sebi čitati negativno intonirane članke (pogotovo ako su pristrani ili se oslanjaju na neprovjerene izvore), gazda Tesle odlučio je uvesti “revoluciju” i u novinarstvo. Prije nekoliko je dana, naime, na Twitteru objavio da razmišlja o pokretanju stranice na kojoj bi se novinari i mediji mogli ocjenjivati, pa bi čitatelji znali koliko su im izvori informacija vjerodostojni.

Naumio je stranicu nazvati “Pravda”, ironično posudivši ime od ruske novine pokrenute prošloga stoljeća koja je gotovo pa sinonim za jednostranu propagandu. Kako je domena Pravda.com već zauzeta, Musk je zakupio domenu Pravduh.com na kojoj planira izgraditi platformu za provjeru vijesti, označavanje propagandističkih članaka i izvora, te za “traženje istine”.

I oko ovog prijedloga mišljenja su podijeljena – neki smatraju da prozivanje lažnim vijestima svega što se nekome, npr. Musku, ne dopada ima obilježja autokracije i proizlazi iz taštine, dok je u Twitter anketi većina korisnika odgovorila kako podržava projekt “Pravda”. Kako će se on razlikovati od postojećih “fact-checking” stranica kao što su FactCheck, PolitiFact ili Snopes (pa i domaći nam Faktograf), Elon Musk još nije objavio, piše Bug.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...