VRATILA SE JEDNA OD NAJOPASNIJIH BOLESTI DANAŠNJICE

Nova epidemija ebole uzrokovala 17 smrtnih slučajeva, vrijeme je za uzbunu!

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Demokratska Republika Kongo suočena je s novom epidemijom ebole koja je već odnijela 17 života u pokrajini Ekvator, na sjeverozapadu zemlje, objavilo je u utorak ministarstvo zdravlja.

“Do 3. svibnja ministarstvo zdravstva zabilježilo je dvadeset i jedan slučaj groznice uz krvarenje i 17 smrtnih slučajeva”, navelo je ministarstvo u priopćenju.

To je deveta epidemija ebole u DR Kongu od otkrića tog virusa u zemlji 1976. godine. Vlada je donijela plan borbe protiv epidemije, prenosi AFP.

Ekipa ministarstva zdravstva, uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Liječnika bez granica (MSF) stigla je u grad Bikoro, epicentar epidemije. Bolest je otkrivena u ekvatorijalnom šumskom području, koje graniči s Republikom Kongo, oko 600 km sjeverozapadno od Kinšase.

WHO navodi da želi skupiti nove uzorke i senzibilizirati stanovništvo na prevenciju i kontrolu, rekao je direktor te organizacije za Afriku, dr Matshidiso Moeti.

Posljednja epidemija ebole u DR Kongu bila je 2017. i brzo je stavljena pod kontrolu, a prema službenim podacima tada su umrle 4 osobe. Strašna epidemija pogodila je Zapadnu Afriku između 2013. i 2016. kada je 11.300 osoba smrtno stradalo, a ukupno je bilo zabilježeno 29.000 oboljelih od čega više od 99 posto u Gvineji, Liberiji i Sijeri Leoneu, javlja Jutarnji.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar