Cestitka_Uskrs

Nove adventske kućice izgledat će ovako; “Teško bi bilo napraviti nešto zadarsko, a da ne uđemo u karikaturu”

Društvo arhitekata Zadra, u suradnji s Gradom Zadrom, organiziralo je internu radionicu s temom oblikovanja zadarske festivalske kućice koja je završena prije dva tjedna. Tim povodom u Kneževoj palači organizirana je izložba na kojoj su predstavljni nagrađeni radovi. Ocijenjivački sud najviše ocijene dao je “Zadarskoj kockici”, radu mladih zadarskih arhitekata, nositelja Matije Huzjaka, uz koautore Kristinu Kedžo, Emila Gulana i Tomu Šarića.

– Prošle godine, kada se rodila ideja o vizualizaciji zadarskih kućica rekli smo da bismo voljeli taj posao povjeriti mladim arhitektima, koji malim promjenama mogu puno doprinijeti u promjeni kvalitete življenja u gradu. Struci dajem za pravo u odabiru najboljeg rada, a na nama je da vidimo kako to do kraja tehnički realizirati, rekao je prilikom otavarnja izložbe gradonačelnik Dukić.

– Vjerujem da ćemo ove kućice iz prvonagrađenog rada imati već oko Božića, kazala je Kozulić.

Istaknuto je da su uz ekonomičnost, osnovni kriterij u obilikovanju i osmišljavanju kućice bili funkcionalnost, mogućnost transformacije kroz godinu, ovisno o potrebama, skladištenje, korisnost za prodaju i usluživanje gostiju, prezentacija i izlaganje.

– Što se tiče estetike, svi smo očekivali nekakve zadarske kućice, ali teško je napraviti nešto zadarsko da ne uđemo u karikaturu. Bilo je lijepo vidjeti da su svi radovi otvoreni za zaprimanje identiteta kroz korištenje, istaknuo je zamjenik predsjednice ZDA Petar Kozina.

Pročelnik Ivica Katić objasnio je da će se s izradom projektno – tehničke dokumentacije dobiti ulazni parametri i inputi te troškovi izrade.

– Ovo nije projekt za jednu godinu, već za duži period, upravo iz tog razloga ih nabavljamo, želimo ih koristiti i za advent, ali i za prezentaciju ostalih eno-gastro manifestacija –  napomenuo je pročelnik za gospodarstvo Katić dodajući kako je za sada planirano nabaviti 22 kućice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...