Cestitka_Uskrs

Obilježavanje Dana Nature 2000, Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana Prirode

Udruga Volim Vlašići u suradnji s JU Natura Jadera, TZ grada Paga i TZ Općine Povljana obilježava Dan Nature 2000 (21.5.), Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan Prirode (22.5.) s dva događanja na otoku Pagu.

Obilježavanjem tih dana želimo pokazati svim građanima otoka Paga zapanjujuća bogatstva područja gdje priroda i čovjek idu ruku pod ruku jer svatko od nas može doprinijeti (simbolično ili stvarno) u zaštiti naših prirodnih područja, društvenoj osviještenosti u smislu očuvanja prirodnih ekosistema i bioraznolikosti.

U subotu, 19. svibnja u 16.00 h organiziramo školu u prirodi u šumi Dubrava-Hanzine u suradnji s JU Natura Jadera i Udrugom paških izviđača Sv.Vid.

Paške izviđači obići će jedinu listopadnu šumu hrasta medunca na otoku Pagu koja je, osim što je u kategoriji posebnog rezervata, zaštićena i kao značajni krajobraz.

Terensku nastavu vodit će Josipa Adžić, mag. geol., djelatnica JU Natura Jadera te će izviđače upoznati s florom i faunom u šumi Hanzine i postavljenim tablama, izjavila je Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići.

O info tablama
Natura Jadera, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije i Turistička zajednice grada Paga postavili su tri dvojezične informativne table u rezervatu šumske vegetacije Dubrava – Hanzine.

Postavljanjem ovih informativnih tabli mnogobrojni ljubitelji prirode moći će saznati više o ovom jedinstvenom području. Na jednoj tabli U prirodi nikad nisi sam navedene su životinjske vrste koje se kriju u okolici, zatim podaci o šumi boga Peruna i biljkama koje krase ovo područje te na trećoj nazvanoj Od zuba do krokodila na kojima se mogu pročitati informacije o pronađenom zubu krokodila te o stijenama nataloženim u miocenu u kojima su pronađeni ostaci nekadašnjih životinjskih i biljnih vrsta.

O JU Natura Jadera
Na temelju Zakona o zaštiti prirode Natura Jadera upravlja s 13 zaštićenih dijelova prirode Zadarske županije i područjima europske ekološke mreže Natura 2000. Od četiri posebna rezervata u Zadarskoj županiji, na otoku Pagu nalaze se čak četiri. To su ornitološki rezervat Kolanjsko blato – blato Rogoza, Velo i malo blato te rezervat šumske vegetacije Dubrava-Hanzine. Zakon o zaštiti prirode posebni rezervat definira kao dio prirode, kopna ili mora, zaštićen zbog svoje jedinstvenosti ili reprezentativnosti, ili pak kao stanište rijetke i ugrožene biljne ili životinjske vrste.

O Naturi 2000
Natura 2000 je ekološka mreža sastavljena od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije. Njezin cilj je očuvati ili ponovno uspostaviti povoljno stanje više od tisuću ugroženih i rijetkih vrsta te oko 230 prirodnih i poluprirodnih stanišnih tipova. Dosad je u ovu ekološku mrežu uključeno oko 27.500 područja na gotovo 20% teritorija EU, što je čini najvećim sustavom očuvanih područja u svijetu. Natura 2000 temelji se na EU direktivama, područja se biraju znanstvenim mjerilima, a kod upravljanja tim područjima u obzir se uzima i interes i dobrobit ljudi koji u njima žive.

Izložba fotografija Močvarna razglednica
U​ druga Volim Vlašići u suradnji s Javnom ustanovom Natura Jadera i Turističkom zajednicom Općine Povljana otvara izložbu fotografija močvarnih staništa u Zadarskoj županiji pod nazivom „Močvarna razglednica“, u utorak​, 22. svibnja u Domu kulture u Povljani (sala ​-​ 1 kat) u 11.30 sati.

Izložba se o ​organizira​ povodom obilježavanja Međunarodnog ​d​ ana biološke raznolikosti kako bi se povećala svijest o važnosti bioraznolikosti i njezinom očuvanju, a Republika Hrvatska isti dan obilježava i Dan zaštite prirode. Ovom izložbom želi se prikazati dio ljepote sadržan u močvari – u njenoj raznolikosti vrsta i oku ugodnih krajolika.

S druge strane nalazi se još važniji cilj, a to je podsjetnik o potrebi očuvanja prirodnih vrijednosti u vlastitom okruženju i održavanja raznolikosti flore i faune naših močvarnih staništa. Izložba će biti otvorena do 31. svibnja 2018. od 18 do 20 sati. ​ ​ Ulaz je slobodan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...