Obrovac je jedan od tri grada u državi u kojem su besplatni dječji vrtići i školski udžbenici

Dok nitko više ne govori o  predizbornom obećanju o tisuću eura po djetetu, a demografske mjere srozale se ostavkom tajnika Marina Strmote – gradovi svoje mjere koriste kao reklamu za privlačenje mladih obitelji. Po istraživanju portala gradonačelnik.hr 67 gradova povećalo je naknade za bebe.Grad Vis i Opatija apsolutni su rekorderi.

Prvo dijete i 10 tisuća kuna. Toliko je naša sugovornica Natali dobila od Grada Opatije koja je financiranjem mladih roditelja postala najpoželjnija destinacija, donosi RTL.

“Prezadovoljni smo, znači evo za sve njezine potrepštine, osim kolica. Znači, autosjedalica, pelene, krevetić…”, govori nam Natali Dadić.

Primjerice, za drugo dijete u Opatiji se dobiva 15, a za treće 20 tisuća kuna. Snižene su i cijene vrtića, s tim da ga plaća samo prvo dijete.

Da je Opatija rijetkost, slažu se mnoge majke, jer situacija u cijeloj zemlji – nije idealna.

“U potpunosti razumijem žene koje ne žele ići na drugo ili na treće dijete, stvarno je situacija loša, jer su porodiljne naknade male”, kažu majke iz Opatije na ovu temu.

Pozitivno iznenađenje iz istraživanja portala gradonačelnik.hr je i u gradu Visu gdje za svako treće dijete – roditelji imaju pravo na 1200 kuna svakog mjeseca do desete godine djetetovog života. U Gradu poručuju kako potiču natalitet jer je, kako kažu, svaki projekt uzaludan bez ljudi.

“Za prvo dijete roditelji dobiju 5 tisuća kuna jednokratno, za drugo 10, treće 20, i svako iduće 10 tisuća više. Naravno, za treće dijete ukupna pomoć roditeljima iznosi 239 tisuća kuna”, kaže nam Antonija Uskok, dogradonačelnica grada Visa.

Da bi se ovakvi primjeri prelili s lokalne na državnu razinu, treba još puno toga napraviti, poručuju demografi.

“Recimo mlada obitelj treba stan, nekakvu nekretninu gdje će živjeti, neće živjeti s roditeljima do pedesete godine. To je teško u Hrvatskoj. Ako ne naslijedite, to je teško. Isto tako je teško naći zaposlenje, svi traže neko iskustvo koje mlad čovjek ne može dobiti, a niti imati”, mišljenja je demograf Ivo Turk.

Svega toga svjesna je i naša druga sugovornica Klementina. Njezin Fran je tek napunio 6 mjeseci, ali ipak će na porodiljnom ostati godinu dana – iako joj plaća znatno pada.

“Da imam nekoga kome bi ga mogla ostaviti malenoga – možda bi se čak i vratila, ali pošto nemam – moram ostat doma još tih šest mjeseci kakva god da plaća bila. Jednostavno ga ne mogu ostaviti nekome”, ocjenjuje ona.

I upravo tako razmišlja većina. Jer pasti s nekoliko na tri tisuće kuna – koliko majke dobivaju drugih šest mjeseci djetetovog života – uz kredite i ostale obveze, mnogim roditeljima je nemoguća misija.

Vis i Opatija,  definitivno se ističu. No, ima još gradova koji su doskočili problemu.

Umag, Obrovac i Vrlika definitivno su jedina tri grada koja su u Hrvatskoj osigurala besplatne vrtiće za svu djecu. Ali i besplatne udžbenike. Obrovac primjerice najboljim učenicima daje priznanja i novčane nagrade. Umag u cjelosti podmiruje ukupan trošak obrazovanja bez kune troška za roditelje, za što izdvajaju 18 milijuna kuna.  Dok Vrlika svim studentima isplaćuje stpendije od 500 kuna na mjesec.

Niz mjera ima i Dubrovnik. Tako obiteljima do 35 godina starosti subvencioniraju podstanarstvo sa 400, 500, 600 i 750 kuna na mjesec.  Imaju i model poticane stanogradnje po kojem će 120 stanova davati u najam za tisuću i pol kuna mjesečno na 10 godina – s tim da ih kasnije mogu otkupiti

Pohvala ide i Supetru koji s programom “Sritno dite – sritan grad” je dodatno povećao naknade za bebe. Uvedene su olakšice za vrtiće, školarcima će biti besplatne knjige i bilježnice slijedeće godine, a oni koji s odličnim završe svih 8 razreda dobit će tisuću kuna!

I na kraju Vukovar koji uz to što sufinancira vrtiće, osnovnoškolci uz besplatne knjige i bilježnice, imaju i besplatnu obuću (popularne startasice) te ljetovanje.  Prijevoz je besplatan za osnovnu i srednju školu, a obitelji s više djece, sufinancira se stanovanje. Prvi je to grad u Hrvatskoj koji  sufinancira  i račune. I to u iznosu od 6 tisuća i 300 kuna po obitelji. Sve zajedno Vukovar za pronatalitetne i mjere socijalnog karaktera izdavaja oko 15 milijuna kuna godišnje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...